Belastingdienst pakt internationale BTW-constructies privévliegtuigen aan

Onder leiding van de Nederlandse Belastingdienst hebben de belastingdiensten uit Denemarken, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk BTW-constructies voor privévliegtuigen, waaronder zakenjets, bestreden.

De betrokken belastingdiensten hebben meer dan € 15 miljoen aan naheffingsaanslagen opgelegd over de aankoop van vliegtuigen en helikopters via Denemarken door privépersonen. Staatssecretaris Weekers is tevreden over de bestrijding van deze constructies: 'Dit soort BTW-constructies moet hard worden aangepakt. Fraude wordt niet getolereerd.'

Tot 1 januari 2010 bestond in de Deense wetgeving de mogelijkheid om privévliegtuigen tegen een BTW-tarief van 0% te leveren. Uit onderzoek van de Nederlandse en Deense fiscus bleek dat de levering veelal slechts op papier via Denemarken verliep. Terwijl de echte levering rechtstreeks via een lokale dealer aan de afnemer buiten Denemarken liep. Het ging om vliegtuigen variërend van eenvoudige eenpersoons propellertoestellen tot zakenjets.

De totale waarde van de onderzochte transacties bedroeg € 86 miljoen. Nederland heeft voor bijna € 2 miljoen aan naheffingen opgelegd, Duitsland € 5 miljoen, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk elk bijna voor € 4 miljoen en Denemarken voor bijna € 800.000. De in het onderzoek verkregen informatie wordt met de overige EU-lidstaten gedeeld om de belastingschade waar mogelijk te verhalen.