DBFM-contract levert tijdswinst van twee jaar voor realisatie projecten ‘Spoedaanpak Wegen’ op

Bij de start van de aanleg van twee rijstroken langs de A12 tussen Lunetten en Veenendaal gaf Minister Schultz van Haegen aan dat vier spoedprojecten, waaronder bovenstaande, bijna twee jaar eerder worden opgeleverd. De oorspronkelijke voorziende oplevering was eind 2014. Het snelle verloop is mede het gevolg van de aanbesteding volgens het ‘DBFM-contract’. Er is in totaal 260 miljoen euro gemoeid met deze projecten.

DBFM-contract ‘prikkelt’ de markt

Ontwerp, bouw, financiering en het twintigjarig onderhoud zijn in één contract aan een privaat consortium zijn gegund. De overheid betaalt hiervoor over deze periode een zogenaamde ‘beschikbaarheidsvergoeding’. Deze wordt alleen betaald als de weg voor het verkeer beschikbaar is. De markt wordt geprikkeld om de bouw sneller te doen en het benodigde onderhoud te minimaliseren.

Programma Spoedaanpak Wegen

De projecten zijn onderdeel van het programma Spoedaanpak Wegen waarbij Rijkswaterstaat dertig hardnekkige knelpunten op de weg versneld aanpakt om de doorstroming te verbeteren en de reistijd betrouwbaarder te maken. De A12 is de belangrijkste verbinding met het Duitse achterland en dus essentieel voor de Nederlandse economie. Toch staan enkele delen van de A12 in de file top 50. De Spoedaanpak kenmerkt zich door eenvoudigere en snellere procedures. Ook dit levert tijdswinst en besparingen op.