Atsma: Fruittelers mogen hagelkanonnen blijven gebruiken

Staatsecretaris Atsma van Infrastructuur en Milieu stelt dat de fruittelers in onder meer Zeeland, de Betuwe en Limburg gewoon gebruik kunnen blijven maken van een hagelkanon.  Een vergunning voor het hagelkanon is volgens de staatsecretaris niet aan de orde. "Een hagelbui kan grote schade veroorzaken aan de oogst. Fruittelers moeten in staat zijn de oogst te beschermen door het gebruik van een hagelkanon",  stelt de staatssecretaris.

Regelgeving

De regels voor het gebruik van een hagelkanon zijn vastgelegd in het activiteitenbesluit of in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente. Op grond hiervan kan de gemeente een besluit nemen of en onder welke voorwaarden het gebruik van een hagelkanon is toegestaan. Indien een hagelkanon onder het Activiteitenbesluit valt kan de gemeente besluiten hoe de geluidregels toe te passen. Atsma: "Het blijft wel aan de gemeente om een goede afweging te maken tussen de verschillende lokale belangen. Dit willen we niet van rijkswege regelen. Ik ga ervan uit dat de gemeenten tot een goede en afgewogen beslissing komen die recht doen aan de belangen van alle betrokkenen."

Activiteitenbesluit

Het Activiteitenbesluit bevat algemene milieuregels voor bedrijven. Bedrijven die vallen onder het regime van het Activiteitenbesluit hebben vaak geen vergunning voor het oprichten of veranderen van een milieu-inrichting nodig. Niet alle bedrijven vallen onder het Activiteitenbesluit. Indien een bedrijf er niet onder valt, kan een APV van een gemeente van toepassing zijn.

Hagelkanon

Een hagelkanon is een apparaat waarmee geprobeerd wordt hagelvorming in buien tegen te gaan. Door met tussenpozen van enkele seconden schokgolven van geluid de wolken in te sturen zou ofwel de groei van de hagelstenen worden verstoord, ofwel de opbouw van de hagelwolk. Ze worden vooral ingezet door fruittelers en om schade aan de oogst te voorkomen.