Evacuatie Nederlanders Libië

Nederland gaat de ruim 100 Nederlanders in Libië met een militair vliegtuig ophalen. Zodra de Libische autoriteiten toestemming hebben gegeven, vertrekt het Defensietoestel vanuit Eindhoven naar Tripoli.

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken maakte dit maandagmiddag bekend na afloop van de Raad van EU-ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel. Veel andere EU-lidstaten gaan hun landgenoten terughalen.

"Onze mensen moeten zo snel mogelijk terug. Wij doen er alles aan om landingsrechten te krijgen'', aldus Rosenthal. De situatie in Libië is zeer zorgwekkend en hoogst turbulent. Het ministerie en de ambassade in Tripoli zijn hard aan het werk om de Nederlanders te helpen het land te verlaten. Rosenthal benadrukt dat hij de Nederlanders in Libië niet kan dwingen tot evacuatie. Rosenthal meent dat het nog te vroeg is voor onmiddellijke actie van de EU tegen Libië. De situatie verandert van uur tot uur, en de eerste zorg van het ministerie is de evacuatie van de Nederlanders. Ook de medewerkers van de ambassade lopen hierbij gevaar, en de zorg van het ministerie is ook hen te beschermen.