EU gaat Arabische landen helpen bij transitie

De Europese Unie gaat een gezamenlijk pakket van ondersteunende programma's voor de overgang in Egypte en Tunesië maken. Dinsdag bespraken de ministers voor ontwikkelingssamenwerking hoe die hulp er uit moet zien. Staatssecretaris Ben Knapen benadrukte na afloop het belang van snelle en gecoördineerde actie.

Nederland had daar al samen met vier andere landen op aangedrongen bij Hoge Vertegenwoordiger Ashton van de unie. Voor Tunesië zullen bestaande fondsen meer worden ingezet voor ontwikkeling en de opbouw van de rechtsstaat. Volgens Knapen kan de EU ook voor bepaalde landbouwproducten haar markten verder openen.
Woensdag komen experts bijeen om het programma uit te werken.

Op uitnodiging van staatssecretaris Knapen bespraken zes andere collega's maandagavond met hem hoe zij de activiteiten in andere landen beter kunnen afstemmen. Tijdens een diner spraken de bewindslieden van Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Denemarken, Belgie en Spanje over hun keuzes voor partnerlanden en de thema’s waarop zij actief zijn.
Deze landen zijn net als Nederland bezig met de herziening van hun ontwikkelingsbeleid. Veel van hen wil zich ook richten op minder landen of zich focussen op minder thema's.

Knapen wil het aantal partnerlanden terugbrengen tot minder dan 16, meer inzetten op zelfredzaamheid en economische groei, en focussen op thema’s waar Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen goed in zijn en dus de meeste meerwaarde kunnen bieden, zoals water en landbouw. Die hervormingen moeten wel zorgvuldig gebeuren. Daarom zoekt Knapen met zijn collega's naar een soort werkverdeling. Zij willen zo proberen te voorkomen dat ze zich allemaal uit hetzelfde land terugtrekken, of bijvoorbeeld allemaal stoppen met steun voor zorg.

Dezelfde landen waren het er ook over eens dat de EU donoren samen een plan moeten maken voor Zuid-Soedan. Tijdens de informele OS-raad zei eurocommissaris Piebalgs dat hij een voorstel voor de werkverdeling voor de donoren zal maken.

Knapen brak tijdens de vergadering een lans voor de landbouwsector in Zuid-Soedan. Hij pleitte voor onmiddellijke vrije markttoegang tot de Europese Unie en capaciteitsopbouw voor de staat in oprichting. Knapen noemde democratisch tot stand gekomen deling van het land een wonder, maar wel een erg fragiel wonder.