Politie: minder bureauwerk, meer en langer op straat

Politiemensen op straat krijgen nog deze kabinetsperiode de helft minder papierwerk. Met minder formulieren, betere informatiesystemen en het schrappen van overbodige regels en protocollen hebben agenten meer tijd voor het echte politiewerk: het bestrijden van criminaliteit en overlast op straat. De invoering van een landelijk aangiftevolgsysteem en de directe afdoening van veel voorkomende zaken zorgen ervoor dat burgers beter en sneller worden geholpen.

Dat staat in het aanvalsplan Minder regels, meer op straat dat minister Opstelten naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Met dit plan zet Opstelten een belangrijke stap om de administratieve lasten van de politie te verminderen en zodoende de tijd die beschikbaar komt voor het échte politiewerk te vergroten. Hierdoor kan de politie meer de straat op en doeltreffender werken aan de veiligheid in onze samenleving. De burger zal hier de positieve effecten van merken.

Nog deze kabinetsperiode moeten de administratieve lasten bij de politie met 25 procent zijn verminderd. Minder regels en meer eigen verantwoordelijkheid leiden tot meer werkplezier voor de dienders en meer veiligheid in de samenleving.

In het aanvalsplan staat dat de werkwijze van de politie ingrijpend wordt veranderd. Veel bureauwerk dat nu nog door operationele politiemensen wordt verricht, wordt overgenomen door administratieve ondersteuners. Tijdens een dienst zijn agenten daardoor zo’n 1,5 uur langer op straat. Politiemensen op straat staan in rechtstreekse verbinding met de ondersteuners op het bureau. Minister Opstelten wil daarom dat deze werkwijze in 2012 bij alle korpsen wordt ingevoerd.