EMU-tekort 2010 komt uit op 5,2%

De ministerraad heeft op voorstel van minister De Jager van Financiën ingestemd met de Voorlopige Rekening 2010. Het EMU-saldo 2010 komt op basis van de voorlopige realisatiecijfers uit op een tekort van 5,2% BBP. Dit is een verbetering van 0,6% ten opzichte van het saldo zoals dat bij de Najaarsnota werd verwacht.

Deze verbetering van het EMU-saldo wordt deels veroorzaakt door meevallende belasting- en premieontvangsten. De totale belasting- en premieontvangsten over 2010 komen 2,0 miljard euro hoger uit dan voorzien bij Najaarsnota. Daarnaast is op diverse begrotingen sprake van onderuitputting en laten de rentelasten een meevaller zien. De zorguitgaven daarentegen laten een tegenvaller zien.

De EMU-schuld komt naar huidige inzichten uit op 63% BBP. De schuldraming bij Najaarsnota bedroeg 64 procent. De verbetering wordt vooral veroorzaakt door het EMU-saldo collectieve sector. Daarnaast is een gedeelte van de lening aan Griekenland niet in 2010 uitgekeerd en heeft de NS Strukton verkocht en de middelen aan de Staat uitgekeerd.

De Voorlopige Rekening 2010 geeft een eerste, voorlopig beeld van de realisatie van de uitgaven en inkomsten van het Rijk over 2010. Het Financieel Jaarverslag van het Rijk 2010 en de bijbehorende slotwetten geven de definitieve realisatie over het jaar 2010. Deze worden gepresenteerd bij Verantwoordingsdag in mei 2011.