Toespraak minister Leers bij de grenscontrole langs de snelweg A1 bij Enschede

Bedankt dat ik – en via de media ook de rest van de bevolking – vandaag mee mag kijken naar deze controle.

Met verschillende controles in verschillende grensgebieden op de route van Amsterdam via Berlijn naar Warschau. Gericht op de aanpak van grensoverschrijdende criminaliteit. Waaronder ook illegaliteit en migratie-criminaliteit: mensensmokkel en mensenhandel, valse reisdocumenten. Vandaar ook dat politie en douane ondersteund worden door de Marechaussee, als handhavende instantie van het vreemdelingenrecht. Vandaar ook de internationale samenwerking.

Mobiel Toezicht Veiligheid door KMar

Tot voor kort voerde de Marechaussee in de zone achter de grens het Mobiel Toezicht Veiligheid uit. Maar U weet dat eind vorige jaar de Raad van State oordeelde dat de wettelijke basis daarvoor niet goed genoeg was. Ik ben hard bezig dat te repareren, zodat de Marechaussee weer zo veel mogelijk full swing mobiel toezicht kan houden, inclusief de mogelijkheid om mensen na aanhouding ook vast te zetten. In de tussentijd bent u geen duimen gaan draaien, maar druk bezig geweest met het opstellen van profielen, waardoor u toch met effect uw werk kunt doen. En de samenwerking met politie en douane is ook een prima oplossing.

Criminele MOE-landers

Deze controle richt zich op grensoverschrijdende criminaliteit. Mensen uit Midden- en Oost-Europa zijn van harte welkom in Nederland als ze hier willen werken en zich aan alle regels houden. Sterker: dan hebben we ze hard nodig. Ik bestrijd dan ook het beeld dat immigratie iets negatiefs zou zijn. Maar er zijn ook mensen uit die landen die hier voor overlast en criminaliteit zorgen. Zware criminelen uit andere EU-landen worden na hun straf Nederland uitgezet, met een verklaring tot ongewenst vreemdeling op zak. Die mogen dus ook niet meer terugkomen. Dat gebeurt nu al, vorige jaar ca. 150 keer. Maar we hebben ook veel last van ‘lichtere’, maar wel veelplegende criminelen uit Midden- en Oost-Europa. Ook zij vormen een actuele en ernstige dreiging voor de openbare orde en veiligheid, ook volgens Europese regels.

We gaan daarom ook voor die groep criminele veelplegers het instrument van verklaring tot ongewenst vreemdeling inzetten en ze het land uit te zetten. Een instructie aan de politie en de IND gaat nog deze week de deur uit.

Als kabinet zorgen wij voor voldoende, wettelijke instrumenten. U – politie, douane en Marechaussee, en ook IND en DT&V – moet het eigenlijke werk doen. Ik heb daarvoor veel waardering en steun u van harte. Veel succes.