Atsma bezoekt de Grevelingen

Staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur en Milieu) bracht maandag 14 februari een bezoek aan de Grevelingen. Tijdens zijn bezoek liet hij zich onder meer informeren over de ontwikkeling rond de getijdencentrale Brouwersdam.

De staatssecretaris was onder de indruk van de ideeën die er werden gepresenteerd. Atsma: “ We zien hier hoe water en innovatie, twee topgebieden van dit kabinet, elkaar raken in de ontwikkeling van dit gebied. Daar liggen kansen. In deze tijd van beperkte financiële middelen kan ik niet anders dan waterveiligheid voorop zetten. Maar als je door slim combineren meerwaarde kunt creëren, dan loont het om alles uit de kast te halen. Daarbij is de inzet en medewerking van private investeerders onmisbaar”, aldus Atsma.

Tijdens zijn bezoek werd de staatssecretaris bijgepraat over de stand van zaken van de MIRT-verkenning van het gebied. De MIRT-verkenning van de Grevelingen richt zich op de vraag of het water in de Grevelingen weer gezond kan worden door grote doorlaatopeningen te maken in de Brouwersdam (de afsluiting van de Noordzee) en eventueel de Grevelingendam (de afsluiting van de grote rivieren). Naast het verbeteren van de waterkwaliteit, zijn ook het opwekken van energie uit getijdenbeweging en het versterken van de recreatiesector onderwerpen van onderzoek.

Het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT) is een investeringsprogramma van de Rijksoverheid. Binnen het MIRT komen de betrokken ministeries en regionale overheden tot een overeenstemming over oplossingen voor ruimtelijke opgaven en de investeringen die daarvoor nodig zijn.