Drinkende jeugd strenger aangepakt

Jongeren onder de 16 die op publieke plaatsen - zoals stations, winkelcentra, warenhuizen en cafés - en op straat alcohol bij zich hebben, kunnen in de toekomst een boete krijgen.

Het kabinet wil hiermee het alcoholgebruik onder jongeren strenger aanpakken. Dit staat in een wijzigingsvoorstel van de Drank- en Horecawet van de ministers Schippers (VWS) en Opstelten (Veiligheid en Justitie) waarmee de ministerraad heeft ingestemd.

In het oorspronkelijke wetsvoorstel konden jongeren alleen op de openbare weg een boete krijgen als zij drank bij zich hebben. Met de wijziging wil het kabinet jongeren zelf verantwoordelijker maken voor het naleven van de leeftijdsgrens in bijvoorbeeld cafés en supermarkten.

Fragment over aanpak drankgebruik jongeren, uit de persconferentie na de ministerraad 11 februari 2011

Handhaving leeftijdsgrenzen

Om de huidige leeftijdsgrenzen beter te kunnen handhaven, neemt het kabinet onder meer de volgende maatregelen:

  • Het kabinet schrapt het eerder aangekondigde voorstel dat gemeenten kunnen experimenteren met verhoging van de leeftijdsgrens van 16 naar 18 jaar voor het kopen van zwakalcoholhoudende drank.
  • De gemeenten gaan voortaan toezicht houden op de naleving van de Drank- en Horecawet. Nu is de Voedsel- en Warenautoriteit hiervoor verantwoordelijk.
  • Burgemeesters kunnen maatregelen nemen als supermarkten 3 keer binnen 1 jaar alcohol hebben verkocht aan jongeren onder de 16 jaar.

Vergunningstelsel

De vereenvoudiging van het vergunningstelsel blijft in het wetsvoorstel staan. Als ondernemers een nieuwe leidinggevende hebben, hoeven zij voortaan geen nieuwe Drank- en Horecawetvergunning meer aan te vragen.