Minister Leers neemt Griekse Dublinzaken snel ter hand

De Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND) zal asielaanvragen van asielzoekers die via Griekenland naar Nederland kwamen zo snel mogelijk opnemen in de Nederlandse asielprocedure. Dat kondigt minister Leers voor Immigratie en Asiel vandaag aan in een brief aan de Tweede Kamer in reactie op een recente uitspraak van het Europese Hof. Volgens deze uitspraak zijn de omstandigheden waarin asielzoekers in Griekenland terecht komen zo slecht en het niveau van de procedure zo laag, dat geen asielzoekers naar Griekenland mogen worden teruggestuurd.

Voor Nederland gaat het om ongeveer 1950 zaken. Deze groep asielzoekers is al langere tijd in afwachting van de overdracht aan Griekenland, die nu dus niet zal plaatsvinden. Minister Leers wil dat de IND waar mogelijk binnen een half jaar een beslissing neemt over de aanvragen van deze groep asielzoekers. De IND heeft ongeveer een maand nodig om de zaken op te nemen in de Nederlandse asielprocedure. Om een en ander zorgvuldig te laten verlopen houdt de IND hierbij rekening met de fase waarin de procedure zich bevindt en moeten goede afspraken worden gemaakt met onder andere rechtbanken en de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Volgens de Europese Dublinverordening moeten asielverzoeken worden afgehandeld in de eerste lidstaat waar een asielzoeker binnenkomt. Vanwege de recente uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) tegen België mogen er geen overdrachten van asielzaken uit Europese landen aan Griekenland meer plaatsvinden.

Nederland zet zich er samen met de Europese Commissie, de UNHCR en andere lidstaten ook voor in om de Grieken te helpen om de asielprocedure op orde te brengen. Dit gebeurt bijvoorbeeld door ondersteuning bij de grensbewaking en de asielprocedure, maar ook door expertise in te zetten bij de organisatie van de opvang voor asielzoekers in Griekenland. De Griekse regering heeft ook zelf een verbeterplan gepresenteerd. Minister Leers benadrukt in zijn brief dat Griekenland zelf primair en volledig verantwoordelijk is om de eigen asielprocedure op orde te brengen en zal zijn Griekse ambtgenoot daar in Euopees verband op blijven aanspreken.