Stappen nodig in vredesproces

Mede door de onrust in de Arabische wereld moeten nu stappen gezet worden in het vredesproces in het Midden-Oosten. Dat heeft minister Rosenthal aangegeven tijdens zijn bezoek aan belangrijke leiders in het vredesproces in Israël en de Palestijnse gebieden. 

De Europese Unie kan volgens de minister een waardevolle bijdrage leveren aan de Amerikaanse inspanningen in het vredesproces. De EU moet helpen om het proces te bespoedigen.

In maart komt het zogeheten Kwartet bij elkaar in Brussel. Dit zijn de belangrijkste bemiddelaars voor het Midden-Oosten: de Verenigde Staten, de Europese Unie, de Verenigde Naties en Rusland. Israël en de Palestijnse Autoriteit doen ook mee aan de besprekingen.

Deze initiatieven moeten volgens Rosenthal het vredesproces weer op gang helpen.

Minister Rosenthal bracht een bezoek aan onder andere premier Netanyahu en president Peres van Israel, de Palestijnse president Abbas en minister van Buitenlandse Zaken Al-Malki.  

Rosenthal heeft president Abbas uitgenodigd voor een bezoek aan Nederland. Dat bezoek zal op een passend moment plaatshebben, spraken zij af.