Trainingsmissie Afghanistan ‘breder en beter’

De politietraining die Nederland in Afghanistan gaat geven wordt uitgebreider. Ook komen er garanties van de Afghaanse overheid voor de civiele inzet van de politiemensen.

Dit zei minister-president Rutte op de persconferentie na afloop van de ministerraad. In de nacht van 27 op 28 januari 2011 stemde een meerderheid van de Tweede Kamer in met het aangepaste kabinetsvoorstel voor een politietrainingsmissie in Afghanistan.

Nieuwe methode voor training

De reguliere politietraining wordt uitgebreid met een scala aan basisvereisten, van alfabetisering tot wetskennis. De basisopleiding zal 18 weken duren. Verder komen er garanties van de Afghaanse overheid voor de civiele inzet van de politiemensen, is extra aandacht voor de positie van christenen en wordt de financiering van de missie aangepast.

Debat

Minister-president Rutte sprak zijn waardering uit voor het constructieve en respectvolle debat in de Tweede Kamer. ‘De voorstellen die zijn aangedragen door de verschillende partijen zijn ook echt verbeteringen.’
Hij stelt vast dat de uitkomst van het debat een zware verantwoordelijkheid legt bij het kabinet. ‘Dit is zeer verplichtend voor mij en het kabinet.’