Parlement steunt politietrainingsmissie Kunduz

De Tweede Kamer is vannacht akkoord gegaan met een geïntegreerde politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz. CDA, VVD, GroenLinks, D66, ChristenUnie en SGP stemden in met het kabinetsbesluit een bijdrage te leveren aan opleiding en training van de civiele politie in het noorden van Afghanistan.

In een aanvullende uitwerking van haar artikel-100 brief onderstreepte de regering gisteren het volledig civiele karakter van de missie. Ook maakte ze een kwaliteitsslag door de basistraining te verlengen naar 18 weken. De praktijkbegeleiding door de zogenoemde Police Operational Mentor and Liaison Team’s (POMLT’s) duurt minimaal 5 maanden. 

Dutch approach

Deze Nederlandse benadering stijgt uit boven de tot nu toe gebruikelijke trainingsmissies van de NAVO. De opleiding is langer, dus intensiever, en versterkt inhoudelijk de kennis en vaardigheden gericht op goed bestuur en mensenrechten. Door terugkomdagen en het volgen van de agenten wordt de opleiding ook duurzaam.

De totale Nederlandse bijdrage bestaat uit 545 personen die in Kunduz en deels in de hoofdstad Kabul worden gestationeerd. Vier F-16’s en het ondersteunend personeel doen hun werk vanuit Mazar-e-Sharif. Ter bescherming van het personeel sluit Nederland zich voor de huisvesting, met uitzondering van Kabul, aan bij een Duits project dat de onderkomens uitvoert in steen en beton.

Luchtsteun

De Nederlandse F-16’s sporen primair bermbommen op, maar zijn ook beschikbaar voor luchtsteun. De Nederlandse contingentscommandant heeft mandaat de toestellen in te zetten als er landgenoten in nood zijn. Net als de Nederlanders en de Afghanen die ze begeleiden kunnen rekenen op steun van de bondgenoten, zijn ook de Nederlandse gevechtsvliegtuigen beschikbaar indien de partners in acute nood verkeren, én de toestellen op dat moment in de lucht zijn. In het laatste geval is ook toestemming nodig van de Nederlandse contingentscommandant.