Chemische industrie topsector van Nederland

De chemische industrie is uitgekozen als een van de topsectoren voor de innovatie in Nederland. Een team van ondernemers en onderzoekers uit elk van de sectoren gaat samen met het kabinet aan de slag om nog voor de zomer een pakket maatregelen uit te werken.

Dat zei minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Verhagen bij de opening van het Jaar van de Chemie in de Ridderzaal in aanwezigheid van kopstukken uit de wetenschap en de industrie.

“De chemiesector levert niet alleen een grote bijdrage aan de economische groei van nu, maar kan ook oplossingen bieden voor economische groei in de toekomst,” aldus minister Verhagen.

De chemische industrie in Nederland geeft 2,5 procent van de omzet uit aan onderzoek en ontwikkeling. Dat is 1,3 miljard euro per jaar. Innovatieve oplossingen zorgen er bijvoorbeeld voor dat bedrijven duurzamer kunnen produceren.

Komende maand stuurt het kabinet de bedrijfslevenbrief naar de Kamer waarin de aanpak van de topsectoren wordt beschreven. Minister Verhagen benadrukte dat de samenwerking tussen ondernemers, onderzoekers en de overheid de sector veel verder kan helpen.

Er werken 65 duizend mensen in de chemiesector, die vorig jaar goed was voor 48 miljard euro omzet en 20 procent van de Nederlandse export.