Nederlandse onderzoekers scoren bovengemiddeld

'In Europese onderzoeksprojecten scoren Nederlandse onderzoekers bovengemiddeld waar het gaat om bijvoorbeeld kwaliteit en het aantrekken van financiering. Wel is het zaak dat het bedrijfsleven nog meer gaat profiteren van de Europese steun voor innovatieprojecten.' Dat blijkt uit vandaag gepubliceerd onderzoek van Agentschap NL in opdracht van minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. 

1,3 mld Europees geld voor onderzoek naar Nederland

Nederlandse onderzoekers hebben van 2007 tot medio 2010 (de eerste helft van de looptijd van het Europese onderzoeksprogramma KP7) voor ca. € 1,3 miljard ondersteuning ontvangen voor innovatieve projecten, Nederland staat hiermee op de vijfde plaats, direct achter grote landen als Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Italië. De onderzoekvoorstellen met Nederlandse deelnemers zijn daarbij van bijzonder hoge kwaliteit. 

Nederlandse onderzoekers betrokken bij ca 40% van de projecten

In de ruim 1800 Europese samenwerkingsprojecten nemen één of meerdere Nederlandse organisaties deel. Daarmee zijn Nederlandse organisaties betrokken bij circa 40% van de Europese samenwerkingsprojecten. Binnen de gebieden gezondheid, voeding en milieu doen de Nederlandse onderzoekers zelfs mee bij meer dan de helft van de projecten. Dit laat volgens Verhagen zien dat we op deze topgebieden dus echt al het verschil maken en onderscheidend zijn. Projecten met Nederlandse deelnemers hebben ook een bovengemiddelde kans van slagen.

Bedrijfsleven kan nog meer profiteren

 Nederlandse bedrijven krijgen 18% van de Europese gelden voor Nederland. In totaal nemen daarbij 369 mkb-bedrijven deel. Hier is volgens Minister Verhagen nog wel ruimte voor verbetering: maar 10% van het budget voor de Nederlandse deelname gaat bijvoorbeeld naar het mkb. Daarmee blijft Nederland ver achter bij het EU-gemiddelde van 16%. Om te zorgen dat ook het MKB en het bedrijfsleven in het algemeen meer profiteert van de Europese onderzoeksmiddelen gaat het  Agentschap NL van het ministerie van EL&I in opdracht van Verhagen ondernemers nog actiever helpen om hun voorstellen verder te verbeteren. Bijvoorbeeld door gerichte adviezen en ondersteuning.

Achtergronden zevende Kaderprogramma (KP7)

Met het Europese Kaderprogramma (KP7), dat loopt van 2007 tot 2013, wil de Europese Commissie de wetenschappelijke en technologische positie van de EU verbeteren. Deelname aan KP7 is belangrijk voor Nederland. Het zorgt voor stimulatie van innovatie, brengt Nederlandse organisaties in contact met de beste kennis en  partners over de Europese grenzen en draagt zo bij aan de versterking van de positie van Nederland binnen de Europese economie.