Delftse steun voor starters maakt het verschil

'Starters en vooral snelle groeiers leveren een belangrijke bijdrage aan onze economie door nieuwe banen en nieuwe innovatieve producten en diensten.' Dat zei minister Verhagen van Economische Zaken, landbouw & Innovatie 26 janari 2011 tijdens een werkbezoek aan Yes!Delft bij de TU Delft waar (startende) ondernemers advies en huisvesting krijgen.

Foto: Robert Goddyn - Minister Verhagen bij Yes!Delft

Volgens Verhagen levert ondersteuning voor startende bedrijven, zoals bij Yes!Delft, kennisinstellingen ook geen windeieren. “Zo zorgen de bedrijven voor nieuwe en aansprekende banen rond universiteiten. Ook zijn het vaak bedrijven met een groot groei potentieel en zorgen ze voor een goede wisselwerking met de wetenschap. Juist uit die kruisbestuiving komen vaak de mooiste producten,” aldus Verhagen.

Kapitaalverstrekkers

Kennis die voor starters en bestaande bedrijven relevant is wordt nog te weinig benut. Omdat ook de risico’s voor kapitaalverstrekkers vaak lastig zijn in te schatten bij (jonge) technische bedrijven en vanwege de soms grote risico’s is het voor bedrijven uit kennisinstellingen soms lastig om te starten. Instellingen zoals Yes!Delft helpen hierbij.

Foto: Robert Goddyn - Minister Verhagen bij Isis Innovative Solutions in Space

Durfkapitaal

Yes!Delft is mede mogelijk gemaakt dankzij steun van EL&I. Via het zogenaamde valorisatieprogramma van EL&I kunnen kennisinstellingen steun ontvangen om te zorgen dat er meer aandacht komt voor het stimuleren van ondernemerschap en het omzetten van kennis in nieuwe producten. Ook in 2011 worden weer meerdere instellingen geholpen. Daarnaast wordt via een nieuw op te zetten fonds durfkapitaal verstrekt voor starters en snelle groeiers. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de succesvolle ervaringen die hiermee zijn opgedaan door EL&I via het zogenaamde TechnoPartner programma (seed-regeling).