23 miljoen naar expertisecentra voor bèta-talent in het hbo en mbo

Vier roc’s en drie hogescholen krijgen een bedrag van € 400.000 respectievelijk € 1 miljoen per jaar voor de oprichting van zogenaamde Centra voor Innovatief Vakmanschap en Centres of Expertise.

De centra zijn gespecialiseerd in één van de economische topgebieden water, chemie of High Tech Automotive Systemen (HTAS). De onderwijsinstellingen werken in deze centra samen met innovatieve bedrijven. De centra vormen netwerken van ondernemers, wetenschappers, docenten en studenten en zorgen hiermee voor een betere verbinding tussen middelbaar en beroepsonderwijs, wetenschap en bedrijfsleven.

Geografisch kaartje waarop de expertisecentra zijn aangegeven.

Meer en betere technische studenten

Door te werken en te studeren in een omgeving met hoogwaardige kennis in economische en innovatieve sleutelgebieden halen studenten hier een zo hoog mogelijk niveau. De intensieve samenwerking tussen de centra en het bedrijfsleven zorgt voor een verbetering van de kwaliteit van het (technisch) onderwijs en een betere aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt en de behoefte bij bedrijven.

Ook moeten ze meer studenten trekken en daarmee het tekort aan bèta/technische studenten tegengaan. Met de duidelijke profilering van de instellingen in water, chemie of automotive, zijn deze centra een eerste uitwerking van het advies van de commissie Veerman over een toekomstbestendig hoger onderwijsstelsel en de nieuwe topgebieden aanpak van Minister Verhagen.

Financiering

De financiering van de ministeries van OCW en EL&I loopt gedurende een periode van vijf jaar met een co-financiering van 50% vanuit het bedrijfsleven en de instellingen zelf. De publiek-private samenwerking, gebaseerd op een solide business model, moet ertoe leiden dat de centra over enkele jaren zelfvoorzienend zijn. Minister Van Bijsterveldt, minister Verhagen en staatssecretaris Zijlstra nemen hiermee de adviezen van de commissie De Boer, die heeft geadviseerd over de voorstellen, geheel over.

Meer en betere vakmensen

Minister Van Bijsterveldt benadrukt het belang van de investeringen: 'De centra dragen bij aan de (inter)nationale uitstraling van excellentie in Nederland. Aan de andere kant investeert het bedrijfsleven in de praktijkervaring, een prachtige wisselwerking!' Volgens Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie spelen de centres en centra een belangrijke rol bij het bereiken van onze ambities om voorop te lopen op een aantal topgebieden: 'Bedrijven die werkzaam zijn binnen de economische topgebieden, kunnen alleen excelleren als zij kunnen beschikken over goed opgeleide vaklieden en kenniswerkers. Zij zijn de basis van onze kenniseconomie.'

'Het onderwijs in de centra sluit door de nadruk op expertise heel goed aan bij de arbeidsmarkt en zorgt zo voor meer en betere vakmensen. Die hebben we de komende jaren hard nodig', aldus staatssecretaris Zijlstra.