Wittevlekken onderzoek

Om effectief op te treden tegen agressie en geweld is het belangrijk om eenheid te hebben in het beleid en dit beleid af te stemmen. Hiervoor is wetenschappelijk onderzoek nodig.

Er is een analyse uitgevoerd van het beschikbare onderzoek op VPT-gebied.  Deze analyse is weergegeven in een witte-vlekken model. In 1 oogopslag is te zien over welke onderwerpen en sectoren wetenschappelijke kennis beschikbaar is.

Dit model is relevant voor onderzoekers en beleidsmakers. Het is gebaseerd op de gedachte van het DSP-analysemodel (DSP-groep (2007): Geweld tegen de politie in uitgaansgebieden.). Het model maakt inzichtelijk welke factoren van invloed zijn op het ontstaan van geweldsincidenten tegen werknemers met een publieke taak.

Het analysemodel bestaat uit 4 verschillende ‘schillen’of ‘clusters’: het geweldsincident, de situationele kenmerken, de locatiekenmerken en het beleidskader. Bij de invulling van het model wordt duidelijk zichtbaar op welk invloedsniveau het wetenschappelijk onderzoek zich voornamelijk heeft gericht de afgelopen jaren.

Voor het bestellen van een gedrukt exemplaar van het document witte-vlekken analyse kunt u een email sturen naar info@veiligepublieketaak.minbzk.nl.