Kabinet werkt verder aan sterke positie luchtvaart

Het kabinet wil de belangrijke rol van de luchtvaart voor de Nederlandse economie en de internationale bereikbaarheid via de lucht behouden en versterken.

Dit staat in de actualisatie van de Luchtvaartnota waarmee het kabinet heeft ingestemd op voorstel van staatssecretaris Atsma (IenM).

In de actualisatie geeft het kabinet aan welke accenten deze kabinetsperiode in de luchtvaart worden gezet.

Luchtruim

Er wordt een nieuw luchtruimontwerp ontwikkeld. Hierdoor kan de ruimte in het drukke Nederlandse luchtruim efficiënter worden gebruikt. Een van de vragen hierbij is hoe de luchthaven Lelystad zich verder kan ontwikkelen, zonder dat dit een negatief effect heeft op de mainportfunctie van Schiphol.

Ook wil het kabinet dat Europa intensiever gaat samenwerken in het luchtruim, zodat efficiënter kan worden gevlogen. Hierdoor duren vluchten korter en is er minder uitstoot van CO2.

Traumavluchten

Het kabinet wil aparte gebruiksruimte op luchthavens voor vluchten van maatschappelijk belang, zoals vluchten met traumahelikopters. Hiervoor wordt de wet Luchtvaart aangepast.

Ook laat het kabinet onderzoek doen naar aanpassing van de regels, zodat 's nachts meer traumavluchten mogelijk zijn.  

Economische positie

Het kabinet wil dat Nederland direct verbonden blijft met de belangrijkste economische centra in de wereld. Hiervoor zijn al zijn stappen gezet, onder meer door samenwerking tussen Schiphol en de andere luchthavens om de mainportfunctie van Schiphol te versterken.

Ook komt het kabinet met een actieplan voor versterking van de ruimtelijke-economische positie van Schiphol. Hierbij wordt gekeken naar de claims die verschillende gebruikers leggen op Schiphol en de bereikbaarheid over weg en spoor.