Hr. Ms. Amsterdam terug van missies

Zes weken later dan gepland is Hr. Ms. Amsterdam vandaag teruggekeerd in thuishaven Den Helder. Het Fast Combat Support Ship nam de afgelopen 5 maanden deel aan antipiraterij-missies in de Golf van Aden en het Somalisch bassin. Ook is de bevoorrader ingezet in de wateren bij Ivoorkust.

Minister Hans Hillen heette de 172-koppige bemanning welkom. Hij noemde hun missie een voorbeeld voor de Nederlandse samenleving en de politiek. 'U heeft gewerkt binnen een strikt juridisch kader. Uw optreden was vastberaden, resultaatgericht, professioneel en tegelijkertijd ook gericht op het vermijden van geweld, maar altijd ten dienste van de missie.' De bewindsman bedankte ook de thuisblijvers. 'Tot tweemaal toe kwam het telefoontje dat de terugkeer later werd. Zeker voor de kerst was dit niet de meest gezellige boodschap. Maar uw steun bleef onvoorwaardelijk.'

Atalanta

Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Matthieu Borsboom gaat, zoals gebruikelijk, vóór binnenkomst in de haven aan boord. Hij spreekt zijn trots en waardering uit voor de bemanning.
De missie van de Amsterdam begon op 11 september met het patrouilleren voor de Somalische kust in het kader van de EU-operatie Atalanta. De bemanning onderschepte 44 piraten, van wie er 5 voor berechting zijn overgebracht naar Nederland. Het marineschip begeleidde daarnaast koopvaardijschepen, bevoorraadde partner marineschepen en leverde ondersteuning bij het ontzetten van het gekaapte zeiljacht Choizil.

Ocean Shield

Door vertraging van aflosser Hr. Ms. De Ruyter, eindigde de onder EU-vlag begonnen inzet voor de Amsterdam onder NAVO-vlag voor de missie Ocean Shield. Patrouilles voor de Oost-Afrikaanse kust duurde daardoor 3 weken langer.

Ivoorkust

Door de gespannen situatie in Ivoorkust, ontstaan door een betwiste verkiezingsuitslag, werd de koers van de Amsterdam, 3 dagen voor thuiskomst, opnieuw verlegd. Op verzoek van Frankrijk stuurde het kabinet de bevoorrader richting het West-Afrikaanse land, waar het de Franse helikoptercarrier Tonnerre voorzag van voeding, noodrantsoenen, munitie en brandstof. Ook stond de Amsterdam paraat om Europese burgers te evacueren en op te vangen.

Herinneringsmedaille

De minister, Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm en Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Matthieu Borsboom onderscheidden de bemanning vandaag met de Herinneringsmedaille Vredesoperaties.