Rosenthal heeft pittig gesprek met ICCO

Minister Rosenthal van Buitenlandse zaken heeft vandaag een openhartig gesprek gehad met ontwikkelingsorganisatie ICCO. Aanleiding voor het gesprek was de financiering door ICCO van de website Electronic Intifada, waarop onder meer oproepen te zien zijn tot boycotactiviteiten tegen Israel.

De minister vindt dit rechtstreeks in strijd met het Nederlandse regeringsbeleid en heeft er bij ICCO op aangedrongen dit te herzien. ICCO ontvangt jaarlijks rond de 75 miljoen Euro subsidie. ICCO stelt weliswaar dat de steun aan de website wordt betaald uit particuliere donaties, maar dat is een 'vestzak-broekzak' redenering  volgens de minister.

De minister heeft de organisatie er op gewezen dat doorgaan met activiteiten die strijdig zijn met de regeringsopvattingen, gevolgen kan hebben voor het subsidiebeleid. 'Kritisch zijn mag natuurlijk, rechtstreeks tegenwerken niet', aldus minister Rosenthal. De minister gaat de vinger aan de pols houden, waarbij hij ook andere ontwikkelingsorganisaties betrekt.