Nationale Dag Commissarissen

Videoboodschap van minister De Jager bij het in ontvangst nemen van het rapport over het nationaal Commissarissen Onderzoek 2010.

Met veel genoegen neem ik het rapport over het nationaal Commissarissen Onderzoek 2010 in ontvangst.

Het onderzoek is nu voor de vierde keer gehouden. Een mooie traditie ontstaat. Het is een goed initiatief. Onderzoek als dit draagt bij aan de discussie en kan de ontwikkelingen positief beïnvloeden.

Het kabinet vindt versterking van Raden van Commissarissen van groot belang. Het goed functioneren van een onderneming en het vertrouwen in de onderneming wordt bevorderd als een raad van Commissarissen goed functioneert.

Voor wat betreft de financiële sector ben ik van mening dat commissarissen op de eerste plaats deskundig moeten zijn. Ze moeten voldoende tijd voor hun taak hebben, en hun achtergrond moet divers zijn. Zo kunnen ze onafhankelijk oordelen. Mede daarom gaan we de deskundigheidstoets van commissarissen van financiële ondernemingen wettelijk verankeren.
DNB en de AFM werken ook aan een beleidsregel om die deskundigheidseisen in te vullen. Het gaat dan om een combinatie van kennis, vaardigheden en professioneel gedrag.

Bij communicatie hechten commissarissen het meeste belang aan het afleggen van verantwoording, blijkt uit het onderzoek. En daarna hechten zij het meest aan het uitwisselen van informatie met stakeholders.

Transparantie is van groot belang voor de investeringsbeslissingen van beleggers en voor het efficiënt functioneren van de kapitaalmarkten. Transparantie draagt ook bij aan het vertrouwen van stakeholders in de onderneming.

Adequate communicatie, kwalitatieve verslaglegging en optimale transparantie: dat is waar ik speciaal aandacht voor wil vragen. Dat hierin verbetering mogelijk is, blijkt ook uit onderzoek van de Monitoring Commissie Corporate Governance Code.

Het is niet direct eenvoudig om de juiste balans te vinden tussen globaal informeren en het geven van gevoelige informatie, dat realiseer ik me. Dat is de uitdaging.