Minister Donner bezoekt Saba, St. Eustatius, St. Maarten, Bonaire, Aruba en Curaçao

Minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) brengt van donderdag 6 tot en met donderdag 13 januari een bezoek aan Saba, St. Eustatius, St. Maarten, Bonaire, Aruba en Curaçao. Het werkbezoek staat vooral in het teken van kennismaking met de nieuwe entiteiten en regeringen.

Het officiële deel begint donderdagmiddag met een bezoek aan gezaghebber Jonathan Johnson en het Bestuurscollege op Saba. De volgende dag reist hij door naar St. Eustatius waar hij gezaghebber Gerold Berkel en het eilandsbestuur ontmoet. Vrijdagavond woont de minister de nieuwjaarsreceptie bij van gouverneur Eugene Holiday op St. Maarten, waar hij tot en met zondag blijft. Een ontmoeting met premier Sarah Wescot-Williams en de ministerraad staan op de agenda voor zaterdag. In de middag volgt een bezoek aan de politie en een rondrit met een patrouille. Tijdens deze rit doet de minister het sociale woningbouwproject Hope Estate aan.

Zondagmiddag vliegt minister Donner door naar Bonaire. Daar wordt hij ontvangen door gezaghebber Glenn Thodé. Maandag krijgt de minister een rondleiding door het monumentale centrum van Kralendijk en zijn er ontmoetingen met het Bestuurscollege en de Rijksdienst Caribisch Nederland. Dinsdag 11 januari arriveert de minister op Aruba. Hij bezoekt daar gouverneur Fredis Refunjol, spreekt met minister-president Mike Eman en woont een vergadering van de ministerraad bij. Ook spreekt Donner met de oppositiepartijen MEP en PDR. In de middag bezoekt hij het project Bo Bario (jouw buurt), mede vanuit zijn Nederlandse verantwoordelijkheid voor Wonen, Wijken en Integratie. Aan de universiteit verzorgt de minister een openbare lezing onder de titel ‘Invulling geven aan de nieuwe verhoudingen’.

Met zijn delegatie vertrekt de minister woensdagochtend naar Curaçao. Na bezoeken aan gouverneur Frits Goedgedrag, premier Gerrit Schotte en de ministerraad volgt een gesprek met (U)sona en kennismaking met het Cft. De middag staat in het teken van geïntegreerde wijkaanpak met daarbij een wandeling door Scharloo en Fleur de Marie. Later in de middag volgt een paneldiscussie in La Belle Alliance in het Avila Hotel. Donderdagochtend besluit de minister zijn werkbezoek met gesprekken over de Isla-raffinaderij met de betrokken ministers Jacinta Constancia en Nasser el Hakim, een bezoek aan president Emsley Tromp van de Centrale Bank van Curaçao en St. Maarten, een bezoek aan de gevangenis en tot slot een persconferentie.