Jaarwisseling; forse daling geweld tegen mensen met publieke taak

Tijdens de afgelopen jaarwisseling hebben minder incidenten plaatsgevonden dan het voorgaande jaar. Het geweld tegen werknemers met een publieke taak is met bijna de helft gedaald. Dat blijkt uit de definitieve rapportage over het verloop van de jaarwisseling 2010-2011, die staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie op 6 januari aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Bij de jaarwisseling van 2009 naar 2010 waren en nog 303 geweldsincidenten tegen werknemers met een publieke taak. Dit jaar waren dat er 173. Ook is het aantal aanhoudingen op grond van geweld tegen werknemers met een publieke taak toegenomen. Dit jaar werden er 177 personen aangehouden tegenover 108 vorig jaar.

In de nacht van 2010 naar 2011 werden in totaal 3968 incidenten gemeld. Een jaar eerder lag dat aantal op 4329 incidenten. In verreweg de meeste gevallen ging het dit jaar om vernieling (2057). Daarna volgen brandstichting (924), mishandeling (582) en openlijke geweldpleging (314) als meest voorgekomen incidenten. Op alle vlakken, behalve zware mishandeling, is het aantal incidenten lager dan dat van vorig jaar. Vorig jaar waren er 372 incidenten van brandstichting, 2283 vernielingen, 589 mishandelingen en werd er 1017 maal brand gesticht.

Uit de rapportage blijkt dat het aantal zware mishandelingen ten opzichte van vorig jaar is gestegen. Dit jaar was er in 91 gevallen sprake van zware mishandeling, ten opzichte van 68 vorig jaar. Het aantal aanhoudingen door de politie is ook gestegen: van 1525 vorig jaar naar 1546 dit jaar.

Staatssecretaris Teeven spreekt van een positieve trend. Geweld tegen mensen met een publieke taak vindt hij ontoelaatbaar en is blij dat deze vorm geweld aan het afnemen is. Desalniettemin vindt hij de cijfers nog geen reden geven voor tevredenheid. “Er zijn ook dit jaar agenten in het ziekenhuis beland. Pas als alle agenten, brandweerpersoneel, ambulancemedewerkers en andere medewerkers met een publieke taak hun werk zonder gevaar kunnen doen, ben ik tevreden”. De staatssecretaris vindt dat het ingezette zero-tolerance-beleid goed uitpakt en wil die lijn doortrekken naar de komende jaren.