Grote conferentie over duurzame eiwitten

De komende jaren zal de wereldbevolking groeien naar zo'n 9,1 miljard mensen. Een groeiende wereldbevolking betekent ook meer vraag naar dierlijke en plantaardige eiwitten. Tijdens de tweedaagse internationale conferentie The Protein Summit 2010 - creating sustainable opportunities bespraken meer dan 130 wetenschappers en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en de overheid de toekomst en de kansen van (nieuwe) duurzame eiwitten.

The Protein Summit (op 25 en 26 november in Amsterdam), is georganiseerd door het ministerie van Economische Zaken, Landbouw, en Innovatie (EL&I), Vion Food Group, DSM en TNO, in samenwerking met het kennis- en organisatiebureau Bridge2Food.

Duurzame gehaktbal

Directeur-Generaal Annemie Burger van het ministerie van EL&I opende de eiwittop. In haar toespraak schetste ze de uitdagingen waar de wereld de komende jaren voor gesteld is. De wereldbevolking groeit, en we kunnen grondstoffen maar één keer inzetten voor voedsel voor mensen, diervoer of biobrandstoffen.

De oplossing voor dit probleem is innovatie van de eiwitketen. Bijvoorbeeld door meer gebruik te maken van duurzaam geproduceerde plantaardige eiwitten. DG Burger riep de aanwezigen op een duurzame en innovatieve kettingreactie op gang te brengen. Met duurzame plantaardige eiwitten is nu al heel veel mogelijk. Burger: "Zelfs de in Nederland zo populaire gehaktbal kan al voor een groot deel gemaakt worden van plantaardige eiwitten."

Het ministerie van EL&I stimuleert het bedrijfsleven bij het zoeken naar alternatieven voor dierlijke eiwitten en bij het ontwikkelen van (nieuwe) duurzame eiwitten. Bijvoorbeeld door insecten en lupines te gebruiken in plaats van vlees. Zo probeert EL&I samen met het bedrijfsleven een bijdrage te leveren aan duurzamer voedsel in de toekomst.

Een kok met een dienblad met insecten.

Insecten kunnen een hele rijke en duurzame eiwitbron zijn.

Algen, insecten en eencelligen

Tijdens de eiwit-top werden verschillende nieuwe eiwitbronnen gepresenteerd. Algen, koolzaad, insecten en eencelligen kunnen bijvoorbeeld een hele rijke en duurzame eiwitbron zijn. Deze eiwitten kunnen gebruikt worden als ingrediënt in voedsel voor mensen (bijvoorbeeld in een gehaktbal) of voor veevoer. Van algen kan ook olie gemaakt worden. Die olie kan gebruikt worden als biobrandstof of als gezonde olie.

Planet, People én Profit

Ook banken presenteerden zich op deze Protein Summit. Investeren in duurzame eiwitten kan namelijk ook erg winstgevend zijn. Een grote levensmiddelenfabrikant kondigde tijdens de eiwit-top aan dat het nu serieus werk gaat maken van de ontwikkeling van alternatieven voor zuivel. Als de melkprijs blijft stijgen kan het bedrijf de kosten namelijk niet meer blijven doorrekenen aan de consument.

Onderzoekers, managers en CEO's van onder andere Wageningen UR, de Universiteit van Amsterdam, Vion Food Group, Premier Foods, Alpro Soja, Rabobank, Fonterra, Nutreco, Coop, CBL, Solae, GfK, Burcon NutraSience, CJ Foods, ETZ University en TNO gaven workshops en presentaties tijdens deze eiwtit-top.