Nederland schenkt VOC-schat aan Australië

Australië is een heuse VOC-schat rijker. En de Nederlandse ambassadeur Willem Andreae overhandigde als symbool daarvoor een tinnen bord aan de Australische senator Don Farell. Het tinnen bord is gescheurd en bedekt met een laag witte corrosie. Met een schat van zilveren munten voorhanden lijkt dat misschien wat minnetjes, maar de gift is doordrongen van symboliek.

Dirk Hartogh, die in 1606 als allereerste Nederlander aan land ging in West-Australië, liet een tinnen plaat achter om te bewijzen dat hij er was geweest. Die plaat is nog altijd te zien in het Rijksmuseum. Willem de Vlamingh die tachtig jaar later als tweede Nederlander in West-Australië aan wal ging vond de plaat en verving hem voor zijn eigen versie. Die plaat is in Perth te zien. Deze plaat is dus het derde tinnen bord om de gezamenlijke geschiedenis te gedenken.

De schat die is overhandigd, bestaat uit zilveren munten, wapens, gouden gebruiksvoorwerpen, en navigatiespullen, die door Nederlandse VOC-schepen werden vervoerd en voor de kust van West- Australië vergingen. De spullen zijn afkomstig uit vier scheepswrakken. De bekendste daarvan is de Batavia.

De wrakken werden vanaf de jaren zeventig opgegraven, de vondsten werden verdeeld over Nederland en Australië. Nu is besloten dat het beter is om beide delen samen te voegen tot een collectie. Die komt in Fremantle, West Australië terecht, het dichtstbij de oorspronkelijke vindplaats.

Naast kogels en munten bestaat de collectie ook uit verschillende gebruiksvoorwerpen die een beeld geven van het leven aan boord van een schip. Zo zijn er wijnkruiken, vishaken, een pincet, vingerhoedjes en een zeldzaam strijkijzer voor zijde.

Nederland schenkt VOC-collectie aan Australië