Nederlandse bewindslieden bij opheffing Nederlandse Antillen

Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), minister Eimert van Middelkoop van Defensie en staatssecretaris Ank Bijleveld van BZK zijn komend weekend aanwezig bij de festiviteiten op de verschillende eilanden van de Nederlandse Antillen in het kader van de staatkundige veranderingen in het Koninkrijk.

Op 10 oktober houdt het land Nederlandse Antillen op te bestaan. Sint Maarten en Curaçao worden autonoom land binnen het Koninkrijk. Bonaire, Saba en Sint Eustatius worden ‘bijzondere’ gemeenten van Nederland.

Feestelijkheden

Hirsch Ballin is zaterdagavond aanwezig bij de vlaggenceremonie in Philipsburg op Sint Maarten. Om twaalf uur wordt de nieuwe status van het eiland feestelijk gevierd met vuurwerk. Zondag spreekt de minister de nieuwe Staten van Sint Maarten toe tijdens de eerste Statenvergadering van het land Sint Maarten. Aansluitend is er een feestelijke parade. Maandag voert hij gesprekken met onder anderen de korpschef van politie en bezoekt hij een penitentiaire inrichting Point Blanche.

Krijgsmacht

Van Middelkoop bezoekt ook eenheden van de Kustwacht Nederlandse Antillen en Aruba en de krijgsmacht op Curaçao en Aruba. Zaterdag bezoekt de minister de bemanning van het stationsschip Hr. Ms. Zuiderkruis. Op maandag spreekt hij met kustwachtpersoneel en marechaussees op Aruba. Ook reikt hij herinneringsmedaille uit aan militairen die deelnamen aan humanitaire hulp na de aardbeving op Haïti, begin 2010.

De laatste vergadering van de Staten, het parlement, van de Nederlandse Antillen wordt zaterdag bijgewoond door Bijleveld. ’s Avonds is zij aanwezig bij de festiviteiten in Willemstad op Curaçao. Zondag 10 oktober maakt Bijleveld een tour langs Bonaire, Sint Eustatius en Saba om deze nieuwe gemeenten in Nederland te verwelkomen.