Kostenbewuste plannen IJmeerlijn gezocht

Bedrijven met een plan voor een goedkopere IJmeerlijn kunnen dat melden bij de Werkmaatschappij Almere-Amsterdam. Die heeft op 8 oktober 2010 hiervoor een opdrachtomschrijving uitgezet.

Het kabinet Balkenende IV heeft eind 2009 voor de aanleg van een IJmeerverbinding gekozen. Dat is een openbaar vervoerverbinding die tussen Almere en Amsterdam moet komen te liggen. Deze moet wel minder kosten en meer opbrengen dan eerdere plannen, aldus het kabinet. Het schakelt daarvoor innovatieve bedrijven uit binnen- en buitenland in.

€300.000

Met deze opdrachtomschrijving krijgen bedrijven de kans om het project haalbaar te maken. De werkmaatschappij kiest in december 2010 welke 6 bedrijven meedoen aan de gunningfase.

Van maart tot september 2011 mogen 3 bedrijven hun visie uitwerken, waarna de opdrachtgever daar kansrijke elementen uit zullen halen. Voor elk van die drie plannen is €300.000 beschikbaar.

Het kabinet neemt in 2012 een besluit.

IJmeerlijn

De nieuwe IJmeerlijn is een belangrijke schakel in de Schaalsprong Almere 2030. Het moet Almere helpen om tot vijfde stad van Nederland uit te groeien.