Nederland en Marokko sluiten verdrag

Het Openbaar Ministerie en de rechter-commissarissen in Marokko en Nederland kunnen elkaar in de toekomst gemakkelijker helpen bij de opsporing en de vervolging in strafzaken.

Dat is het gevolg van een rechtshulpverdrag dat minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie met zijn Marokkaanse ambtgenoot Mohamed Naciri heeft getekend. Nederland en Marokko vragen elkaar al langer om hulp bij de opsporing en vervolging in strafzaken. Het gaat hierbij om drugshandel, witwassen, geweldsdelicten en terrorisme. Ook worden over en weer verzoeken gedaan tot overdracht van strafvervolging.

Het verdrag is een uitdrukking van de wil tot samenwerking. Deze is niet alleen van belang op regeringsniveau, maar ook voor elke officier van justitie en rechter-commissaris in beide landen.

Minister Hirsch Ballin sprak tijdens het werkbezoek ook over de ontwikkelingen op het gebied van naamrecht en familierecht. Nederland bereidt een wetsvoorstel voor om huwelijksdwang zoveel mogelijk tegen te gaan. Ook kwam het onderwerp interlandelijke adoptie aan de orde. Op dit moment is interlandelijke adoptie uit Marokko niet mogelijk.