Uitzetting naar Somalië

Vandaag is een Somalische illegale vreemdeling uitgezet naar Mogadishu in Somalië. Het is de eerste gedwongen uitzetting naar Somalië sinds de afschaffing van het beleid van groepsgewijze bescherming van Somalische asielzoekers.

De Dienst Terugkeer & Vertrek (DT&V) bevordert in eerste instantie het zelfstandige vertrek van vreemdelingen die niet in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning. Desgewenst ontvangen zij bij zelfstandig vertrek financiële ondersteuning. In april 2010 heeft de DT&V afspraken gemaakt met de Somalische overgangsregering over zelfstandige en gedwongen terugkeer. Als vreemdeling niet zelfstandig wil vertrekken, is gedwongen terugkeer aan de orde. Vanuit andere landen vindt gedwongen terugkeer naar Somalië op dezelfde manier plaats.

Somalische asielzoekers komen in Nederland sinds mei 2009 niet langer groepsgewijs in aanmerking voor een verblijfsvergunning. De toenmalige staatssecretaris meldde bij deze beleidswijziging al dat de situatie in Centraal- en Zuid-Somalië zorgwekkend is, maar dat het niet zo is dat iedereen die daarnaar toe terug keert een reëel risico op mensenrechtenschending loopt. Asielaanvragen van Somaliërs worden sindsdien individueel beoordeeld op risico's bij terugkeer.