Stimulans vestigingsklimaat door financieel onderzoek in Amsterdam

Amsterdam wordt aantrekkelijker als vestigingsplaats voor internationale financiële organisaties door een nieuwe onderzoeksafdeling op de Duisenberg School of Finance (DSF). Door de komst van de nieuwe afdeling in Amsterdam, ontwikkelt Nederland zich verder als knooppunt voor financieel onderzoek.

Minister Van der Hoeven (Economische Zaken) heeft onlangs bekend gemaakt dat zij voor de oprichting van het nieuwe onderzoekscentrum 1 miljoen euro uittrekt. Het geld is afkomstig uit het budget voor Pieken in de Delta (PiD) van de Noordvleugel Randstad. In dit programma investeert het ministerie van Economische Zaken samen met gemeenten en de provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht en andere partners in economische sterktes van dit gebied (de Pieken).

Psychologie

De te starten onderzoeksafdeling in Amsterdam richt zich vooral op de psychologie achter economische beslissingen (behavourial finance) en internationale regels voor de financiële sector. Door samenwerking met andere instellingen wereldwijd kan de onderzoeksafdeling zich meten met de wereldtop.

Werkgelegenheid

Minister Van der Hoeven wijst op de positieve effecten van de opleiding: “Het Pieken in de Delta Noordvleugel Randstad programma streeft naar de uitbouw van de internationale dienstverlening in  de Noordvleugel. Een onderzoeksafdeling van DSF past uitstekend in dit streven.

DSF heeft zich in nog geen twee jaar tijd ontwikkeld tot een academische opleiding die studenten en hoogleraren van internationale topkwaliteit weet aan te trekken. De financiële sector is van economisch belang voor Nederland. De aanwezigheid van financiële ondernemingen zorgt voor extra werkgelegenheid en  economische voordelen voor andere sectoren”, aldus de minister.

Regionale kennis en innovatie

De onderzoeksafdeling van de DSF is één van de projecten waarvan de subsidie-aanvraag is gehonoreerd in het kader van het PiD-programma voor de Noordvleugel van de Randstad. Ook andere projecten krijgen subsidie. Het gaat dan onder andere om logistiek (intelligente containers waar minder documenten voor nodig zijn), toerisme (themapark en kenniscentrum voor tuinbouw en sierteelt in Aalsmeer) en het Amsterdam Bio Med Cluster (een versterking van de positie van het internationaal centrum gericht op bio-medisch onderzoek). In totaal gaat het om een bedrag van ruim 20 miljoen euro. EZ betaalt de helft van dit subsidiebedrag. De andere overheden en partners gezamenlijk de andere helft.