Mariniers assisteren bij opruimwerkzaamheden orkaan

Na het passeren van orkaan Earl is het orkaannoodhulp-detachement van de marine op de Bovenwindse Eilanden begonnen met het opnemen van de schade. Het kustwacht-patrouillevliegtuig DASH 8 zorgt voor actuele beelden vanuit de lucht en de mariniers van het detachement assisteren de lokale autoriteiten met handhaving van de openbare orde, de opruimwerkzaamheden en het opbouwen van (nood)verbindingen.

De schade op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba bleef vooralsnog beperkt tot omgewaaide bomen en door de wind weggeslagen containers. “Er zijn geen grote ravages”, vertelt detachementscommandant majoor der mariniers Jan Willem van Dijk vanaf Sint Maarten. “Er moet nog wel veel worden opgeruimd voordat het normale leven zich kan hervatten”.

Orkaannoodhulp-detachement

Afgelopen dagen vertrok het noodhulpdetachement bestaande uit circa 60 militairen van de marinierscompagnie en 4 militairen van de Arubaanse Militie naar de Bovenwindse Eilanden voor hulpverlening. Voor en tijdens de passage assisteerden de mariniers de politie met het handhaven van het, inmiddels opgeheven, uitgaansverbod. Zij assisteren tot nader order bij de opruimwerkzaamheden.

Oefening

De rampenstaf heeft laten weten dat aanvullende militaire assistentie niet nodig is. Ondersteuningsvaartuig Hr. Ms. Pelikaan, al op weg naar de Bovenwindse Eilanden, wordt vandaag verwacht. Samen met de marinierscompagnie van het orkaannoodhulp-detachement worden ze op de eilanden verwacht voor de jaarlijkse ‘Hurricane Exercise’ (HUREX). Ondanks de passage van een echte orkaan blijven er voor de compagnie nog voldoende facetten te beoefenen in het kader van de hulpverlening bij orkaanpassages.