Duits-Nederlands legerkorps 15 jaar paraat

Het multinationale 1 German Netherlands Corps bestaat vandaag 15 jaar. In deze periode heeft het Duits-Nederlandse korps zich opgewerkt tot een van NAVO’s zogenoemde High Readiness Forces (Land) Headquarters, dat binnen 20 dagen overal ter wereld een 50.000 man sterk korps kan aansturen.

De korpsverjaardag wordt vandaag in het Duitse Münster gevierd, waar het hoofdkwartier in 1995 werd opgericht en waar het nog steeds is gevestigd. Het heeft zijn inzetbaarheid onder meer in Afghanistan getoond, waar het tweemaal het ISAF-hoofdkwartier in Kabul bemande. Ook is het inzetbaar voor de NATO Response Force (NRF). Indien nodig biedt de NRF het snelle antwoord van de NAVO op een al dan niet gewapende crisis, waar ook ter wereld.

Ondersteunende bataljons

De staf van het hoofdkwartier bestaat uit ruim 400 militairen en burgers. De meeste functies zijn gelijk verdeeld tussen Duitsland en Nederland. Zo’n 70 functies worden vervuld door militairen van andere NAVO- en EU-lidstaten. Het hoofdkwartier wordt ondersteund door 2 binationale bataljons. Het Staff Support Battalion verzorgt dagelijks onder meer geneeskundige en logistieke steun. Het Nederlands-Duitse Communication & InformationSystems Battalion is verantwoordelijk voor de mobiele telecommunicatie- en informatiesystemen.