Budget moslimomroep tijdelijk naar NPO

Staatssecretaris van Bijsterveldt (OCW) heeft besloten het budget dat gereserveerd was voor de Moslimomroep SMON voorlopig ter beschikking te stellen aan de raad van bestuur van de publieke omroep.

Dit gebeurt zolang er geen erkende 2.42 omroep is voor de invulling van de Islamzendtijd. Het besluit volgt op de intrekking van de zendtijd van de moslimomroep SMON door het Commissariaat voor de Media. 

Door het wegvallen van SMON vallen er vanaf 1 september gaten in de de programmering waarvoor een oplossing moet worden gevonden. Het is de taak van de landelijke publieke omroep om mensen en culturen in onze samenleving te verbinden. Dat doet de omroep door een aanbod te verzorgen dat bijdraagt aan de pluriformiteit en culturele diversiteit in Nederland voor de gehele bevolking. Vanuit die taak kan de publieke omroep de komende maanden voorzien in programmering die in het bijzonder aansluit bij de behoeften van verschillende generaties Moslims. Het ligt voor de hand dat met name de NPS de gaten in de programmering zal invullen. Dat gebeurt dan vanuit de wettelijke taak van de NPS om een media-aanbod te verzorgen dat voorziet in de bevrediging van in de samenleving levende maatschappelijke, culturele, godsdienstige of geestelijke behoeften.