Twee miljoen euro noodhulp voor Haïti

De Nederlandse regering heeft in eerste instantie twee miljoen euro noodhulp beschikbaar gesteld voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti.

Dat heeft minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) besloten nadat hij geïnformeerd was over de situatie in Haïti. “Deze aardbeving is een ramp van ongekende omvang voor Haïti, één van de armste landen ter wereld. Het is nu zaak om zo snel mogelijk de slachtoffers te helpen. Momenteel wordt in nauw overleg met de VN en organisaties als het Rode Kruis bekeken op welke manier Nederland het getroffen Haïti het best kan helpen,” aldus Koenders.

Koenders: “De eerste berichten en beelden maken melding van een groot aantal slachtoffers en enorme schade. De ernst van de situatie lijkt op die van Zuidoost Azië na de tsunami in 2004. We zijn nu aan het kijken welke vorm van hulp nu mogelijk is en het meest effectief. Daarbij wordt ook de mogelijkheid onderzocht van de eventuele inzet van een Nederlands reddingsteam, een zogeheten Urban Search and Rescue Team.” Haïti en de zwaar getroffen hoofdstad Port-au-Prince zijn momenteel moeilijk bereikbaar. Nederland voelt zich extra betrokken omdat Haïti een buurland is van onze Koninkrijksgebieden in het Caribisch gebied.