Kamerbrief inzake beleidsnotitie 'Een kans voor open doel, de kracht van sport in ontwikkelingssamenwerking'

Hierbij sturen wij u de beleidsbrief Sport en Ontwikkeling. In de beleidsbrief bouwen we voort op de recente OS-beleidsbrief “Een zaak van Iedereen” en VWS-beleidsbrief “De Kracht van Sport” en geven we nadere uitwerking aan onze intenties. Die inzet beoogt de waarde van sport internationaal beter te benutten en op een bescheiden maar katalyserende wijze bij te laten dragen aan armoedebestrijding, welzijn en vredesopbouw in ontwikkelingslanden.

Aan de verdere uitwerking van de beleidsnotitie wordt inmiddels voortvarend gewerkt:

  • De minister voor Ontwikkelingssamenwerking heeft aan 10 ambassades budget gedelegeerd voor een lokaal programma Sport en Ontwikkeling.
  • De staatssecretaris van VWS heeft NOC*NSF gevraagd met een Plan van Aanpak te komen gericht op de ondersteuning van gezamenlijke programma’s van Nederlandse sport- en sport & os organisaties in diverse ontwikkelingslanden.
  • Een gezamenlijke werkgroep van de ministeries BZ en VWS is gestart gericht op te ontwikkelen activiteiten in 2008, 2009 en 2010 vooruitlopend op de WK voetbal 2010 in Zuid-Afrika.
  • Deelname aan de VN werkgroep Sport voor Ontwikkeling en Vrede is gerealiseerd en krijgt een vervolg op 7 augustus 2008 voorafgaand aan de Olympische Spelen in Beijing.

De staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
mw. Dr. J. Bussemaker

De minister voor Ontwikkelingssamenwerking,
Drs. A.G. Koenders