Clarence Seedorf krijgt prijs voor Sport & Ontwikkelingssamenwerking

Voetballer Clarence Seedorf heeft de Millenniumschoen Award 2008 gewonnen. Minister Koenders reikte de jaarlijkse prijs voor Sport & Ontwikkelingssamenwerking op vrijdagavond uit aan de topspeler van AC Milan.

Seedorf kreeg de award voor het werk van zijn stichting Champions for Children. Die richt zich met onderwijs- en sanitatieprojecten op de verbetering van leefomstandigheden van kinderen en jongeren in Suriname, Kenia, Cambodja en Brazilië. Seedorf zet zich ook in voor Goal4Africa, dat met gesponsorde doelpunten fondsen werft voor onderwijsprojecten in Afrika.

In zijn toespraak benadrukte minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) het belang van rolmodellen, bijvoorbeeld topsporters, voor sociaal-maatschappelijke ontwikkeling. Zij kunnen vanuit hun prominente positie vaak veel mensen bereiken. Voor het stimuleren van sport als middel voor het bereiken van ontwikkelingsdoelen presenteerde Koenders eerder dit jaar samen met staatssecretaris Bussemaker (VWS) de beleidsbrief 'Een kans voor open doel. De kracht van sport in ontwikkelingssamenwerking'.

De Millenniumschoen Award wordt jaarlijks uitgereikt aan een bekende topsporter, trainer of coach, die zich heeft ingezet voor de Millenniumdoelstellingen. De Award is een initiatief van de NCDO. Eerdere winnaars waren de voetballer Aron Winter (2006) en atlete Lornah Kiplagat (2007).