Zeventien gemeenten uit de regio Zuidwest-Nederland bewijzen het bedrijfsleven een goede dienst

De gemeenten Aalburg, Alphen Chaam, Baarle Nassau, Bergen op Zoom, Breda, Etten Leur, Geertruidenberg, Halderberge, Oosterhout, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen, Tholen, Werkendam, Woensdrecht, Woudrichem en Zundert ontvingen op 6 juli 2010 het Bewijs van Goede Dienst uit handen van de heer C. Rutten, voorzitter van de Kamer van Koophandel Zuidwest-Nederland.

De zeventien gemeenten ontvingen het certificaat, omdat ze hebben aangetoond dat een meting is uitgevoerd naar de kwaliteit van de dienstverlening aan bedrijven en een verbeterplan is opgesteld aan de hand van het Normenkader voor Bedrijven met de 10 belangrijkste en meetbare ondernemerswensen. Meting levert aanknopingspunten voor het verkorten van doorlooptijden en het zo efficiënt mogelijk inrichten en stroomlijnen van werkprocessen. Dit levert voor de gemeentelijke organisatie ook winst op door besparingen op menskracht en middelen.

Keurmerk van goede dienstverlening aan ondernemers

Voor de gemeenten in de regio West-Brabant is het van belang een aantrekkelijk ondernemers- en vestigingsklimaat te creëren om ondernemers te werven en een goede concurrentiepositie te hebben ten opzichte van andere gemeenten. Ze doen dit door als regio met elkaar samen te werken en de lat hoog te leggen wat betreft de kwaliteit van de dienstverlening aan ondernemers. Volgens Marcel Fränzel, voorzitter van de stuurgroep West Brabant en burgemeester van de gemeente Woensdrecht, was dit een logische vervolgstap op de deregulering van de vergunningstelsels, die ook in regionaal verband is utgevoerd. “Het Bewijs van Goede Dienst is een keurmerk van goede dienstverlening aan ondernemers dat past bij West-Brabant, dit moesten we gewoon doen!”

Op 26 mei 2010 ontving de heer C. Rutten zelf een Bewijs van Goede Dienst voor de Kamer van Koophandel Zuidwest-Nederland uit handen van minister Van der Hoeven van Economische Zaken. Dit als eerste van de 10 andere overheidsorganisaties, die in navolging van gemeenten werken aan verbetering van de dienstverlening aan bedrijfsleven met een Bewijs van Goede Dienst.

 

Al 41 gemeenten

De teller van gemeenten, die het Bewijs van Goede Dienst ontvingen, staat met deze gemeenten erbij op 41, 10% van het totaal aantal gemeenten. Gezamenlijk huisvesten deze gemeenten ca. 18% van de in Nederland gevestigde bedrijven. Daarnaast zijn nog ca. 30 gemeenten bezig met de voorbereidingen om het Bewijs van Goede Dienst op korte termijn te ontvangen, waaronder ook de West Brabantse gemeente Moerdijk, die er net niet op tijd in slaagde het certificaat te behalen! Daarnaast zijn andere overheidsinstanties bezig met het behalen van het Bewijs van Goede Dienst, zoals de Belastingdienst, Dienst regelingen LNV en het AgentschapNL.