Persuitnodiging: pilot publiek-private informatieuitwisseling bestrijding georganiseerde hennepteelt

Minister Hirsch Ballin van Justitie start woensdag 7 juli de pilot publiek-private informatieuitwisseling ter bestrijding van de georganiseerde hennepteelt. Doel van de pilot is dat politie en justitie niet alleen de hennepkwekerijen opgerollen, maar ook de achterliggende criminele samenwerkingsverbanden aanpakken. Dat kan effectiever door nog tijdens het strafrechterlijk onderzoek persoonsgegevens van de betrokken personen door te geven aan private partijen zoals netbeheerders en verzekeringsmaatschappijen. Deze private partijen kunnen vervolgens de bij hen beschikbare informatie over de betrokken personen doorgeven aan de politie, zodat nog beter verbanden kunnen worden gelegd tussen personen, panden en incidenten.

De aanpak van de pilot past goed binnen de nieuwe koers die onder het huidige kabinet is ingeslagen bij de bestrijding van de georganiseerde misdaad. Met motto is: ‘niet alleen de spelers moeten worden opgepakt, ook het spel moet uit zijn’. Bij de hennepteelt betekent dat niet alleen de individuele kwekerijen oprollen, maar ook de achterliggende criminele samenwerkingsverbanden (financieel) aanpakken.

Aan de pilot nemen deel: de zuidelijke zes politieregio’s, Netbeheer Nederland en het Verbond van Verzekeraars.

De pilot start woensdag 7 juli met de ondertekening van het convenant dat de pilot mogelijk maakt. Dat gebeurt om 14.00 uur in de nieuwe raadszaal van het Stadhuis van ’s-Hertogenbos.

Naast minister Hirsch Ballin zullen daar spreken: Korpsbeheerder Rombouts van Brabant-Noord, Hoofdofficier Nieuwenhuizen van het parket Den Bosch, Korpschef Heeres van Midden- en Wets-Brabant, directeur Cammen van Netbeheer Nederland en directeur De Boer van het Verbond van Verzekeraars.

Aan het einde van de bijeenkomst is er gelegenheid voor het stellen van vragen en afnemen van interviews.

Journalisten wordt verzocht zich vooraf aan te melden bij het secretariaat van de directie Voorlichting van het Ministerie van Justitie: 070-3707345.