Welkomstwoord bij de lunch ter gelegenheid van de Nederlands-Franse Samenwerkingsraad

Gelegenheid: Lunch ter gelegenheid van de Nederlands-Franse Samenwerkingsraad, Rotterdam

Beste Bernard (Kouchner), Vice-voorzitters, dames en heren,

Het is me een groot genoegen u welkom te heten in Rotterdam ter gelegenheid van deze bijeenkomst van de Nederlands-Franse Samenwerkingsraad. Sinds ons vorig treffen heeft de Samenwerkingsraad afscheid genomen van zijn vice-voorzitters, François Périgot en Henk Wesseling. Beiden hebben gedurende vele jaren een belangrijke bijdrage geleverd aan het werk van de Raad, en daarvoor ben ik hen zeer erkentelijk. Vandaag begroeten wij de nieuwe vice-voorzitters van Franse en van Nederlandse zijde: Christian de Boissieu en Jaap de Hoop Scheffer. U ziet, ook na een carrière als minister van Buitenlandse Zaken en Secretaris-Generaal van de NAVO, is zijn rol op het wereldtoneel nog niet uitgespeeld!

Jaap, ik wens jou en je collega vice-voorzitter Christian de Boissieu alle succes toe bij het realiseren van een nauwe samenwerking tussen onze twee landen: door het kweken van begrip voor elkaars standpunten, door het bevorderen van concrete samenwerking op bepaalde onderwerpen, en door het tot stand brengen van bijdragen die Nederland en Frankrijk gezamenlijk kunnen leveren, bijvoorbeeld in Europees verband of in internationale organisaties waar onze beide landen lid van zijn. Dat zijn de doelstellingen van de Samenwerkingsraad, zoals die vandaag nog eens zijn bekrachtigd. Bij het realiseren van die doelstellingen kan de Raad van harte rekenen op mijn steun, en ik weet zeker dat voor Bernard hetzelfde geldt! Wij zien beiden het belang in van een actieve Raad, die bruggen slaat tussen onze beide samenlevingen. Die meedenkt, bruikbare suggesties aandraagt en nuttige initiatieven lanceert.

Het gaat goed met de bilaterale samenwerking tussen onze twee landen. Nederland en Frankrijk weten elkaar steeds vaker en steeds beter te vinden. Op economisch vlak, maar ook waar het de samenwerking tussen onze beide overheden betreft, groeien we dichter naar elkaar toe. Ik ben daar ontzettend blij mee. Bernard en ik hebben elkaar vanochtend al uitgebreid gesproken, en ook in dat gesprek hebben we actief de samenwerking gezocht: op het gebied van kinderarbeid bijvoorbeeld – een smetvlek voor onze beschaving waar we allebei paal en perk aan willen stellen, ook binnen de Europese Unie. Na de lunch zullen we hier samen aandacht voor vragen, op sportieve wijze! We hebben ook gesproken over de berechting van Somalische piraten – het is onbestaanbaar dat zij vrijuit zouden gaan. Die straffeloosheid mag de internationale gemeenschap niet toestaan, en Nederland en Frankrijk zullen zich hier samen sterk voor maken. Net als voor het bevorderen van toegang tot internet voor mensenrechtenverdedigers wereldwijd. Er zijn regimes die niet aarzelen die toegang af te snijden omdat zij lak hebben aan de vrijheid van meningsuiting van hun burgers. Of die de gangen van hun inwoners op het internet natrekken en misbruik maken van die informatie. Wij willen ons inzetten voor de ‘freedom to connect’, en vrije toegang tot het internet hoort daar bij. Wij zouden graag zien dat er een Gedragscode komt waar Europese bedrijven zich bij aan kunnen sluiten, zodat duidelijk wordt dat ook zij staan voor de waarden die ten grondslag liggen aan het Nederlandse en aan het Franse buitenlands beleid.

Dames en heren,

De Thalys heeft u vanochtend in 2,5 uur van Parijs naar Rotterdam gebracht. Er is dus nauwelijks afstand die ons scheidt: noch fysiek, noch tussen onze oren. Integendeel, er is juist veel dat ons bindt, en die gezamenlijkheid moeten we uitbuiten. We moeten ons samen inzetten voor een betere wereld, op basis van gedeelde waarden. Daaraan kan de Samenwerkingsraad een goede bijdrage leveren. Vanmiddag praat u in breder verband verder over de financieel-economische crisis, en de manier waarop wij deze te boven kunnen komen. Een uiterst actueel onderwerp, dat zich niet leent voor een vluchtige analyse. Het gaat hier om de manier waarop we onze gezamenlijke toekomst inrichten! Ik kijk uit naar uw bevindingen.

Maar allereerst wil ik u van harte danken voor uw komst, en u een prettige lunch toewensen in elkaars gezelschap. Bon appétit!