Beantwoording vragen van het lid Ferrier over humanitaire hulp in Darfur

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Ferrier over de humanitaire hulpverlening in Darfur. Deze vragen werden ingezonden op 29 december 2006 met kenmerk 2060704980.

De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking,

A.M.A. van Ardenne-van der Hoeven

Antwoord van mevrouw Van Ardenne-van der Hoeven, minister voor Ontwikkelingssamenwerking, op vragen van het lid Ferrier (CDA) over de humanitaire hulpverlening in Darfur.

Vraag
Hoe kan de toegang voor humanitaire hulp in Darfur en Oost-Tsjaad en de veiligheid van de achtergebleven hulpverleners in Darfur en Oost-Tsjaad verbeterd worden, nu veel hulpverleners zich in de afgelopen week noodgedwongen hebben moeten terugtrekken en de Sudanese bevolking verstoken blijft van humanitaire hulp? 1) 2) Wat kunt u doen als voorzitter van de Sudan-Contactgroep ter verbetering van de toegang tot de humanitaire hulp?

Antwoord
De toegang van humanitaire hulpverleners tot vluchtelingen, ontheemden en andere hulpbehoevenden in Darfur en in Oost-Tsjaad is uiteindelijk het meest gebaat bij vrede in Darfur. Nederland zet zich in internationaal en bilateraal verband in voor vrede. Tijdens mijn recente bezoeken aan Sudan heb ik bij de regering in Khartoum aangedrongen op het stopzetten van de gewelddadigheden en op het faciliteren van de humanitaire hulpverlening. Daarnaast spreekt Nederland alle partijen in Sudan aan op zowel de gebrekkige veiligheidssituatie in Darfur als de bureaucratische beperkingen die nog steeds door de Sudanese autoriteiten worden opgelegd aan humanitaire hulporganisaties.

Nederland zet zich, samen met de internationale gemeenschap, op verschillende terreinen en in verschillende fora direct en indirect in om de veiligheidssituatie in Darfur te verbeteren.

Darfur Peace Agreement

Duurzame, lange-termijnveiligheid kan alleen worden bereikt indien alle partijen, regering en rebellen, zich houden aan het staakt-het-vuren-akkoord en komen tot een alomvattend vredesakkoord. In dit kader speelt Nederland een actieve rol in de zogenaamde Joint Commission die toezicht houdt op het staakt-het-vurenonderdeel van de Darfur Peace Agreement (DPA).

Het is van groot belang om de niet-ondertekenaars te verenigen en bij de DPA te betrekken. Nederland is tezamen met partners in Sudan actief bezig om dat proces te bevorderen.

AU/VN-missie

Hiernaast is een efficiënte en effectieve vredesmissie in Darfur onontbeerlijk voor de veiligheid en stabiliteit. Zo dient de huidige vredesmissie van de Afrikaanse Unie (AMIS) verder versterkt te worden en daarnaast dient het compromisvoorstel van de voormalige Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties voor een hybride AU/VN-missie zo spoedig mogelijk te worden geïmplementeerd. Nederland zet zich actief in op verschillende niveaus en in verschillende fora om de druk op de Sudanese regering hoog te houden.

President Bashir heeft op 23 december 2006 in een brief aan de SGVN bevestigd in te kunnen stemmen met de conclusies van de topbijeenkomst in Addis Abeba van 16 november 2006 en de AU-bijeenkomst op 30 november 2006. Hierdoor kunnen VN en AU de verschillende fases van het proces opstarten. De eerste VN-adviseurs en civiele politieagenten zijn reeds in Darfur aangekomen. Nederland hoopt dat de veiligheidssituatie hierdoor spoedig zal verbeteren.

United Nations Mission in Sudan (UNMIS)

In internationaal verband zijn het voornamelijk de UNMIS en de Office of the Coordinator for Humanitarian Affairs (OCHA) in Sudan die het voortouw nemen voor overleg met de Sudanese regering over de humanitaire toegang tot Darfur. Nederland neemt als donor actief deel aan de coördinatie van het VN-standpunt en versterkt die coördinatie waar mogelijk in bilaterale contacten.

Core Coordinating Group (CCG)

In de periode waarin het Darfur Peace Agreement tot stand kwam, is Nederland door de Sudanese regering gevraagd voorzitter te worden van de CCG, waarvan overigens ook de Sudanese regering deel uitmaakt. Dit forum coördineert het wederopbouwproces in Darfur. Vanuit zijn rol als voorzitter wijst Nederland voortdurend op het belang van veiligheid en stabiliteit in Darfur. Het wederopbouwproces kan immers niet gestart worden zolang veiligheid noch stabiliteit in afdoende mate aanwezig zijn. De intensieve contacten tussen de Nederlandse en de Sudanese regering die deze functie met zich meebrengt, zijn hierbij instrumenteel en worden ook gebruikt om de humanitaire situatie bij de Sudanese overheid aan de kaak te stellen.

Sudan Contact Group

Alleen de gezamenlijke internationale gemeenschap kan effectief druk uitoefenen op de Sudanese regering. In dat kader kan ook het Nederlandse lidmaatschap van de Sudan Contact Group genoemd worden. Dit is een coö rdinatiegroep van landen en organisaties die nauw betrokken zijn bij het vredesproces in Sudan (Canada, EU, Frankrijk, Nederland, Noorwegen, VK, VN en VS). In deze groep vindt intensief overleg plaats over de wijze waarop stabiliteit en veiligheid in Darfur vergroot kunnen worden en hoe druk op Sudan en de rebellenbewegingen uitgeoefend kan worden om het geweld te stoppen opdat de humanitaire hulp voortgezet kan worden.

EU-Sudan dialoog

In het kader van de EU-Sudan dialoog vinden gesprekken plaats met de Minister van Humanitaire Aangelegenheden en de Commissioner van de Humanitarian Aid Commission (HAC). Hierbij is er speciale aandacht voor de bureaucratische beperkingen die door de Sudanese autoriteiten worden opgelegd aan humanitaire hulporganisaties.

1) Deze vragen zijn een aanvulling op eerdere mondelinge vragen terzake van het lid Koenders (PvdA) over de situatie in Darfur d.d. 19 december 2006

2) Trouw, 20 december 2006; de Volkskrant 16 december 2006