Meer carrièremogelijkheden voor leraren

In 2009 was er in totaal ruim 400 miljoen euro méér beschikbaar voor onderwijspersoneel. Dit geld is onder meer gestoken in extra beloningsmaatregelen, de lerarenbeurs en de lerarenopleidingen. De extra investering in 2010 is € 611 miljoen. Dit blijkt uit de halfjaarlijkse voortgangsrapportage Actieplan Leerkracht van Nederland.

Het totale budget voor de extra beloningsmaatregelen in het voortgezet onderwijs – inkorten carrièrelijn, schaaluitloop en versterken functiemix - bedroeg in 2009 € 91 miljoen. In 2010 bedraagt dit bijna € 180 miljoen. Scholen in de Randstadregio’s ontvingen afzonderlijk geld om leraren te promoveren naar een hogere schaal. Uit de voortgangsrapportage blijkt dat deze maatregel succesvol is. In de Randstadregio’s heeft vorig jaar bijna 6% van de leraren in het voortgezet onderwijs een hogere schaal gekregen en veel leraren zijn er in salaris op vooruit gegaan.

 

In het middelbaar beroepsonderwijs was € 47 miljoen beschikbaar voor de extra beloningsmaatregelen. In 2010 is dit ruim € 70 miljoen. Uit de rapportage blijkt dat het aandeel leraren in een hogere schaal in de Randstadregio’s in 2009 iets is gedaald. Kanttekening daarbij is dat de mbo-instellingen hiervoor pas eind 2009 extra geld gekregen hebben. In 2011 moet de salarismix verbeterd zijn.

Instellingen in het primair onderwijs krijgen vanaf 1 augustus 2010 geld voor de verhoging van het aantal leraren in hogere schalen. Het totale budget voor de extra beloningsmaatregelen is in 2010 ruim € 176 miljoen. Voor informatie over en ondersteuning bij de versterking van de functiemix is OCW samen met de werknemers- en werkgeversorganisaties in het primair en voortgezet onderwijs een communicatietraject gestart, onder andere via de website hetkaninhetonderwijs.nl.

Tekort aan leerkrachten

Uit nieuwe ramingen in de voortgangsrapportage blijkt dat de vraag naar leerkrachten de komende jaren fors stijgt, vooral door de uitstroom van leerkrachten die met pensioen gaan. Het verwachte tekort aan leerkrachten in het voortgezet onderwijs loopt op tot meer dan 6.000 voltijdbanen in 2015 en in het primair onderwijs tot 1.600 in 2018.

Door de genomen beleidsmaatregelen en de economische recessie zijn de in 2006 voorspelde grote tekorten vanaf 2010 beperkt gebleven. Zo werken leraren nu bijna twee jaar langer door. Maar ook hebben scholen hun toevlucht genomen tot het aanstellen van meer onbevoegde docenten. Het Actieplan Leerkracht is erop gericht structureel een bijdrage te leveren aan het verminderen van het tekort door het beroep van leraar aantrekkelijker te maken, onder andere door inkorting van de salarislijnen, een betere loopbaanperspectief, een verbetering van hun positie in de school betere lerarenopleidingen en de invoering van de educatieve minor voor universitaire bachelorstudenten.

"Dankzij de extra investeringen zijn de carrièremogelijkheden van veel leraren vorig jaar verbeterd, hebben we meer jonge academici als leraar mogen verwelkomen via de educatieve minor en zijn er honderden leraren bijgekomen via de zij-instroom. Dit zijn allemaal positieve ontwikkelingen," zegt staatssecretaris Marja van Bijsterveldt. De extra investering in onderwijspersoneel is in 2010 € 611 miljoen. Dit loopt op tot meer dan € 1 miljard in 2020.