World Expo 2010 officieel geopend

In aanwezigheid van minister-president Balkenende is op 30 april 2010 de World Expo 2010 officieel geopend. Van 1 mei tot en met 31 oktober 2010 worden 70 miljoen bezoekers verwacht op het Expo-terrein in Shanghai. In totaal leveren 192 landen en 50 internationale organisaties een bijdrage.

De World Expo 2010 heeft het thema ‘Better city, better life’. Daarmee daagt de organisatie van de Expo deelnemers uit om met ideeën te komen voor leefbare steden in de 21e eeuw. In 2010 woont naar verwachting namelijk 55 procent van de wereldbevolking in een stad. Nederland kiest tijdens de World Expo 2010 voor duurzaamheid en innovatie met het paviljoen Happy Street. De inzending geeft daarmee China en de rest van de wereld de kans om te zien dat Nederland een aantrekkelijk en toekomstgericht land is om zaken mee te doen en als toeristische bestemming.

Koplopersrol

Volgens minister Van der Hoeven (Economische Zaken) zet Happy Street Nederland nog beter op de kaart in China. “Met het paviljoen promoot Nederland de creativiteit, duurzaamheid en innovatie van ons land. Juist op die terreinen waar Nederland een koplopersrol vervult en zich kan onderscheiden. De bezoeker die het Nederlandse paviljoen verlaat, zal het gevoel hebben dat als alle initiatieven die hij heeft gezien en ervaren tot uitvoering komen, het leven in de stad een stuk aangenamer wordt.”

Tweede EU-investeerder

Nederland is de tweede Europese handelspartner voor China. De export naar China is de afgelopen tien jaar enorm gegroeid tot bijna 4 miljard euro per jaar. Nederland is de tweede EU-investeerder in het Aziatische land en het aantal investeringen uit China in Nederland neemt toe. China groeide de afgelopen decennia met gemiddeld 10 procent per jaar. Zelfs ondanks de wereldwijde economische crisis liet China in 2009 een groei van ruim 8 procent zien. Voor Nederlandse ondernemers is het van belang om hier volop van te profiteren. Vandaar het belang van een sterke aanwezigheid op de Expo.