Modernisering vliegveld zet Tarin Kowt op de kaart

De Afghaanse luchtvaartmaatschappij Kam Air heeft voor de eerste keer alle bagage voor een burgervlucht uit Tarin Kowt gescand. De recente ingebruikname van de bagagescanner vormt een belangrijke stap in de verbetering van de vluchtverbinding tussen de Afghaanse hoofdstad Kabul en de provinciehoofdstad van Uruzgan.

Nederland draagt sinds juni 2009 financieel bij aan deze vluchtverbinding die belangrijk is voor de wederopbouw van de provincie. "Zonder goede verbinding zijn gekwalificeerde mensen niet bereid in Uruzgan te komen werken", aldus civiel vertegenwoordiger Jennes de Mol, "de vluchten zijn van belang voor functionarissen die vanuit Kabul worden gestuurd, zoals rechters, medisch personeel en landbouwdeskundigen, maar ook voor medewerkers van niet-gouvernementele organisaties (NGO’s) en zakenlieden die hier werkzaam zijn."

Verdubbeling

Sergeant-majoor Rob, die de supervisie heeft over het hele proces van inchecken voegt toe: "De nieuwe apparatuur maakt het mogelijk het hele proces sneller en efficiënter af te ronden. Hierdoor kunnen meer passagiers mee. Het is de bedoeling dat in de komende maanden het aantal passagiers wordt verdubbeld. Momenteel is er ruimte voor zo'n 80 reizigers per week. De vluchten blijken in een enorme behoefte te voorzien want ze zijn al weken vooruit volgeboekt."

Eerste commerciële maatschappij

Kam Air is opgericht in 2003 en is de eerste internationaal opererende commerciële luchtvaartmaatschappij van Afghanistan. Op 29 juni 2009 maakte de maatschappij de eerste vlucht van Kabul naar Tarin Kowt. Nu vliegt de maatschappij 2 keer per week tussen de 2 steden. Daarnaast vliegt Kam Air naar verschillende andere binnenlandse en buitenlandse bestemmingen. Sinds de komst van Nederland in Uruzgan is het aantal NGO’s en internationale organisaties dat actief is in Uruzgan ongeveer vertienvoudigd.