Minister Donner over toelichting nieuwe EU-verordeningen: `Zeer waardevolle verduidelijking`

‘Het is zeer waardevol dat met de toelichting op de nieuwe Europese verordeningen duidelijkheid wordt geboden aan de mensen die te maken hebben met Europese sociale zekerheid….Ik hoop dat het bij de uitvoering van de verordeningen praktisch zal zijn en dat er in contacten met andere landen tot een standaardisering kan worden gekomen’.

Dit zei minister Donner woensdagmiddag bij de overhandiging van een uniek, gedrukt exemplaar van de artikelgewijze toelichting op de nieuwe Europese Verordeningen 883/2004 en 987/2009. Minister Donner ontving dit exemplaar uit handen van Ruurd Koopmans, voorzitter van de Commissie Verzekeringsaangelegenheden (CVA).

Minister Donner noemde het in zijn dankwoord opmerkelijk dat het vrije verkeer van werknemers in de EU over een hele lange periode gezien, stabiel is gebleven. De nieuwe verordeningen zijn van belang voor het bevorderen van het vrije verkeer van werknemers.
Een van de hoogtepunten van de nieuwe verordeningen is volgens Ruurd Koopmans dat het gemak van de burger wordt gediend. ‘Die hoeft nog maar naar één loket en is nog maar aan het wettelijk stelsel van één lidstaat onderworpen’.

De nieuwe verordeningen gaan op 1 mei in. Door deze verordeningen kunnen mensen gemakkelijker elders in de Europese Unie terecht, zonder bezorgd te hoeven zijn over hun opgebouwde sociale zekerheidsrechten. Hierdoor sluiten de sociale verzekeringen van de lidstaten beter op elkaar aan.

Ruurd Koopmans overhandigt de toelichting aan minister Donner. Foto: Rob Hendriksen

Ruurd Koopmans overhandigt de toelichting aan minister Donner. Foto: Rob Hendriksen.

Persbericht over de verordeningen

Toelichting Verordening 883/2004

Toelichting Verordening 987/2009