Oefening voor Redeployment Task Force Uruzgan (video)

De Redeployment Taskforce (RDTF), de eenheid die het Nederlandse materieel vanuit Uruzgan naar Nederland gaat brengen, heeft vrijdag de grote oefening Uruzgan Integration afgerond. Twee weken lang oefenden ruim 1400 militairen van de landmacht , versterkt met een compagnie mariniers en helikopters, op mogelijke situaties in Afghanistan.

Hoewel nog niet bekend is welke eenheden er straks precies mee gaan, hebben alle eenheden die mogelijk een rol krijgen meegetraind. De exacte omvang en samenstelling van de RDTF hangt af van de coalitiepartner die de leidende rol van Nederland gaat overnemen. Zodra dit duidelijk is, kan in overleg met dit land en de Afghanen worden bepaald wat wordt achtergelaten, wat meegenomen en wat opgeruimd.

Brigadegeneraal Jan Broeks, commandant RDTF, omschreef het als volgt: “We plannen, werken en leven met onzekerheden. Dit geldt voor elke militair van de RDTF, van hoog tot laag, maar ook voor hun thuisfront.” De vele bezoekers aan de oefening, zoals de minister, de Commandant der Strijdkrachten, de Commandant Landstrijdkrachten, Tweede Kamerleden en journalisten, ervoeren dat de militairen, ondanks de onzekerheden, met veel enthousiasme en gedrevenheid hun functies vervullen.

Tijdens de grote oefening Uruzgan Integration, ter voorbereiding op de uitzending naar Uruzgan, hebben de militairen ook een verplaatsing in konvooi geoefend. Hierbij rijden de militairen in een grote groep van uiteenlopende voertuigen. In Afghanistan verplaatsen de Nederlandse militairen zich alleen op deze manier.

Schikken voor het geheel

Een speerpunt deze oefening was het afstemmen van de onderlinge samenwerking. Iets dat cruciaal is bij de aankomende grote logistieke operatie. “Soms moet een eenheid zich even schikken naar de wens van een ander, zodat deze andere eenheid zijn taak optimaal kan uitvoeren. Het mooie was dat men kon zien dat dit eerst hinderlijk lijkt, maar dat uiteindelijke duidelijk wordt dat het de uitvoering van de operatie ten goede komt”, legde een tevreden generaal Broeks uit. “Alle essentiële facetten van een militaire operatie: commandovoering, manoeuvre, vuurkracht, bescherming, inlichtingen en verzorging, zijn de revue gepasseerd.” Ook specifieke taken rond de redeployment werden geoefend. Zoals het verplaatsen in grote konvooien met beveiliging en alles wat erbij komt kijken. Tijdens de redeployment uit Afghanistan wordt een deel van het zware materieel over de weg vervoerd.

Inventarisatieteam

De voorhoede van de RDTF is al ingevlogen en inmiddels bezig met het inventariseren van het aanwezige materieel: waar staat het precies, hoe is de technische staat en waar moet het heen. Vergelijkbaar met een normale verhuizing moeten de militairen weten wat ze straks uit welke kamer inpakken en alle dozen van de juiste stickers voorzien.