Europese diplomatieke dienst moet opkomen voor Nederlandse belangen

“De Europese diplomatieke dienst moet opkomen voor de Europese belangen en daarmee ook voor de Nederlandse. De diplomatieke dienst moet er ook voor zorgen dat we gemeenschappelijk optreden om onze belangen ten opzichte van grootmachten veilig te stellen.”

Dit stelt minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Gezien de opkomst van grootmachten zoals China, India, Rusland en Brazilië en de mondiale uitdagingen, zoals de toegang tot grondstoffen, klimaatverandering, energievoorziening, migratie, mensenrechten, non-proliferatie en terrorismebestrijding, is dit nu belangrijker dan ooit.

Het voorstel van Hoge Vertegenwoordiger Ashton voor de Europese diplomatieke dienst (EDEO) wordt op 26 april door de EU-ministers van Buitenlandse Zaken besproken. De dienst zal ook consulaire bescherming bieden aan Europese burgers in nood, zoals ook eerder door Verhagen bepleit. Nederland zal aandringen op versnelde invoering hiervan, zodat een Nederlander die zijn paspoort kwijt is ook bij de Europese diplomatieke dienst kan aankloppen voor hulp.

Verder is voor Nederland van belang dat de Hoge Vertegenwoordiger zoveel mogelijk zeggenschap krijgt over het EU-budget voor het Europees buitenlands en veiligheidsbeleid. Tot slot is het volgens Verhagen van belang dat de nieuwe dienst goed samenwerkt met de lidstaten. Daarom houdt Nederland vast aan de afspraak dat de lidstaten ten minste eenderde van de diplomaten voor de nieuwe dienst leveren.