Steun in de rug voor internationalisering primair en voortgezet onderwijs

Scholen in het primair en voortgezet onderwijs en vbo-groen scholen kunnen vanaf heden in aanmerking komen voor vergoeding van projecten en programma’s op het gebied van internationalisering

Zoals bijvoorbeeld samenwerking en uitwisseling van leerlingen maar ook docenten met buitenlandse scholen. Ook lerarenopleidingen komen voor subsidie in aanmerking. Het ministerie van OCW stelt hiervoor jaarlijks 2,9 miljoen euro ter beschikking tot en met het schooljaar 2013-2014.

“Kennis vergaren houdt niet op bij de landsgrenzen. Deze investering geeft leerlingen de mogelijkheid om zich over de grenzen heen te oriënteren. Dat is wat jongeren nodig hebben voor de toekomst,” aldus staatssecretaris Marja van Bijsterveldt.

De subsidie wordt beschikbaar gesteld voor aanpassing van het leerprogramma, waardoor het meer internationaal georiënteerd wordt. Een specifiek onderdeel hiervan is (vroeg) vreemde taalonderwijs. Sommige scholen willen bijvoorbeeld al in groep 1 beginnen met Engels. Een ander aspect van internationalisering is uitwisseling; niet alleen van leerlingen, studenten, docenten en lerarenopleiders. Bij uitwisseling gaat het niet alleen om fysieke mobiliteit maar ook om virtuele kennisuitwisseling door middel van ICT.

“De interesse van scholen voor internationalsering neemt steeds verder toe. Vooral tijdens de startfase zijn bij scholen veel kosten gemoeid, deze impuls geeft een steun in de rug,” aldus de staatssecretaris.