Ondernemersgala voor War Child

Ieder mens, ieder kind, heeft recht op een menswaardig bestaan. Kinderen moeten kunnen leren, kunnen spelen. Ze moeten geen wapens dragen. Gedwongen worden deel te nemen aan een oorlog. Gruwelijkheden begaan die ons verstand te boven gaan. Laat kinderen kind zijn. Ik dank War Child voor zijn inspanningen om dit ideaal te verwezenlijken, en u allemaal voor uw eigen persoonlijke bijdrage aan dat doel.

Dank jullie wel,

En een hele goede avond dames en heren,

Het is geweldig om vanavond in het Atrium te zijn te midden van allemaal mensen die War Child goed gezind zijn. Als Den Haag dit jaar de stad is van War Child, dan is het Stadhuis vanavond War Child’s huis – en u bent allemaal even inwoners van dat huis. En u draagt ook allemaal uw steentje bij aan het huishouden! Door uw aanwezigheid steunt u War Child, en biedt u kindsoldaten uitzicht op een betere toekomst. Dank voor uw ontzettend waardevolle bijdrage.

En dank ook aan de initiatiefnemers van dit vijfde Ondernemersgala. Wilbert Stolte van de Stichting Ondernemersgala en de directeur en leerlingen van het ROC Mondriaan, die hebben meegeholpen om van deze avond een succes te maken – trouwens: het ROC Mondriaan heeft het hele jaar door nog veel meer activiteiten ontplooid ten gunste van War Child, zoals het verkopen van oude spijkerbroeken en het knippen van haren…geweldig jongens! En dank aan u allemaal: ondernemers uit Den Haag met het hart op de goede plaats. Prachtig dat deze avond zo in gezamenlijkheid tot stand kon komen.

Ik vind dat weer een goed voorbeeld van hoe mensen zelf verantwoordelijkheid willen nemen voor de manier waarop de samenleving is ingericht, voor de manier waarop we met elkaar omgaan. En dat mag ook wel eens gezegd worden in tijden waarin we vooral geklaag horen over het gebrek aan fatsoen en achteruithollende omgangsvormen in Nederland. Ik geloof dat mensen nog steeds oog hebben voor elkaar, zich elkaar’s lot aantrekken en elkaar willen bijstaan: in Den Haag, in Nederland en in de wereld. Een avond als vanavond is daar toch het levende bewijs van?

Een organisatie als War Child kan sowieso op brede steun rekenen. War Child is niet afhankelijk van overheidssubsidie (hoewel ze die wel krijgen, een bedrag van bijna acht miljoen euro voor de periode 2007 – 2010) maar trekt ook veel particuliere donaties aan. Ik vind dat goed. Breed draagvlak is de beste garantie voor een succesvolle organisatie. Als mensen zich identificeren met het doel van een organisatie, zijn ze ook graag bereid die organisatie te steunen. Bij War Child is dat zeker het geval. We zijn namelijk niet alleen ondernemers, of docenten, of politici…we zijn ook vaders en moeders. En wat we voor onze eigen kinderen willen – een leven waarin ze zich veilig kunnen voelen, waarin ze de kans krijgen zich te ontplooien, door spel en op school, een leven waarin ze gelukkig kunnen zijn – dat willen we ook voor andere kinderen. Niemand heeft het recht een kind weg te trekken bij zijn ouders, het onderdeel te maken van een conflict waaraan het geen schuld draagt en het wreedheden te laten begaan. Dat is een flagrante schending van de rechten van dat kind, waar iedereen, daar ben ik van overtuigd, instinctief tegen in opstand komt. Zulke dingen mogen niet gebeuren in onze wereld!

Daar willen we ons dus samen tegen verweren. En dat doen we allemaal op onze eigen manier. Zo heeft de firma Dijksman.com, een ICT bedrijf, een sponsorpakket ontwikkeld voor bedrijven. Voor 1200 € koopt u een CD-rom, en daarvoor krijgt u onder andere e-mail handtekeningen en banners waaruit blijkt dat u War Child een warm hart toedraagt. Voor die 1200 € kan War Child op zijn beurt honderd kinderen helpen die getroffen zijn door oorlogsleed. Honderd kinderen! Dat noem ik een verschil maken. Ik wil u dan ook allemaal van harte uitnodigen zich te melden bij Dijksman.

Zelf kan ik die CDs niet aanschaffen, maar namens de Nederlandse regering kan ik wel iets anders aanbieden. Het doet me veel plezier hier aan te mogen kondigen dat het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft besloten een extra bedrag van 25.000 € toe te kennen aan War Child. Dat bedrag gaat ten goede komen aan een project dat War Child uitvoert in Afghanistan, een land dat, nadat ik er inmiddels verschillende keren ben geweest, een diepe indruk op mij heeft gemaakt. U ziet hier de beelden van dit project achter mij. Het project richt zich op het bevorderen van kinderrechten, wat naadloos aansluit bij de doelstellingen van het Nederlands buitenlands beleid. Het wil Afghaanse kinderen voorbereiden op hun toekomst en ze een stem gevenm, onder andere door de oprichting van een kinderparlement. Door dit parlement leren kinderen op een vreedzame manier voorzichzelf op te komen, ontwikkelen ze hun vaardigheden en krijgen ze een kans hun creatieve talenten te benutten. Heel goed werk dat in Afghanistan niet vanzelfsprekend is. War Child voert dit project samen uit met een Afghaanse organisatie, en ook dat is belangrijk: dat we zoveel mogelijk lokale partners betrekken, zodat inspanningen kunnen beklijven en niet afhankelijk zijn van buitenlandse aanwezigheid. Inmiddels heeft dit project al meer dan een half miljoen kinderen en leerkrachten bereikt in zestien Afghaanse provincies. Door zo te investeren in de toekomst van kinderen, investeer je in de toekomst van het hele land. Ik ben blij dat wij hier een extra bijdrage aan kunnen geven. En ik hoop dat deze extra bijdrage u stimuleert tot een eigen bijdrage vanavond.

Dames en heren,

Ieder mens, ieder kind, heeft recht op een menswaardig bestaan. Kinderen moeten kunnen leren, kunnen spelen. Ze moeten geen wapens dragen. Gedwongen worden deel te nemen aan een oorlog. Gruwelijkheden begaan die ons verstand te boven gaan. Laat kinderen kind zijn. Ik dank War Child voor zijn inspanningen om dit ideaal te verwezenlijken, en u allemaal voor uw eigen persoonlijke bijdrage aan dat doel.

Dank u wel, en een hele mooie avond gewenst!